12/07/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Na današnji dan 1991. godine poginuo je hrvatski domoljub Miro Barešić.

Na današnji dan 1991. godine u diverzantskoj akciji u zadarskom zaleđu poginuo je hrvatski domoljub Miro Barešić.

Još kao mladić napustio je kao politički emigrant Jugoslaviju i otišao u Švedsku gdje 1971. sudjeluje u pokušaju otmice jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića koji je tom prigodom smrtno stradao.

Osuđen je na doživotni zatvor no nakon što je skupina Hrvata otela švedski zrakoplov tražeći puštanje osuđenih za ubojstvo Rolovića, prebačen je u Španjolsku. Nakon nekog vremena ondje je pomilovan te odlazi u Južnu Ameriku gdje započinje novi život. Ipak, 1980. njegov identitet je otkriven te je izručen Švedskoj gdje započinje svoju borbu za slobodu štrajkom glađu jer mu je prijetilo i izručenje Jugoslaviji odnosno smrt.

Napokon 1987. protjeran je iz Švedske u Paragvaj iz kojeg se početkom Domovinskog rata vraća u domovinu.Miro Barešić odmah se stavlja na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti. U borbi za slobodu Hrvatske kojoj je posvetio cijeli svoj život poginuo je u zasjedi prilikom diverzantske akcije kod Miranja nedaleko Benkovca, a u istoj akciji smrtno su stradali i Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić. Kako su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji ne čudi da je njegova pogibija i danas predmet brojnih rasprava. Jedan od preživjelih u toj akciji Tvrtko Pašalić jednom se prilikom osvrnuo na crni 31. srpnja 1991. idućim riječima: „Negdje između 13 i 14 sati, upali smo kod Miranja Donjih u zasjedu. Pucalo se sa svih strana, pješačkim naoružanjem ali i minobacačima. Bilo je jasno da smo izdani, da su nas dočekali tamo i bili smo u potpunom okruženju. Ja sam se, zajedno s vodičem, izvukao posljednji i vjerujem da me neka viša sila spasila. Iz okruženja sam se izvukao tek oko 21 sat navečer, a oni su cijelo to popodne češljali teren, sipali vatru na nas sa svih strana.“

Nikad potpuno razjašnjeno ubojstvo hrvatskog emigranta i revolucionara Mire Barešića i danas izaziva brojne kontroverze.

barešić
Sahrana Mire Barešića na Mirogoju

Danas tijelo Mire Barešića počiva u Aleji poginulih branitelja na zagrebačkom Mirogoju.

Dokumentarni film ‘Miro Barešić – život za Hrvatsku’ nastao je u kooprodukciji Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništa i Hrvatskog tjednika.

U dokumentarnome filmu ćemo susresti i sramotne dionice udbaša i izdajnika IVANA LASIĆA GORANKIĆA (sramota je pravosuđa da nekažnjeno živi na slobodi u Hercegovini!), potom Ivice Perkovića, Ante Nobila, Ilije Stanića i drugih. Pogledajte u miru ovaj dokumentarni film i onda ćete shvatiti u kakvim je okolnostima ideja o našoj slobodi rasla i tko ju je stvarao. MIRO BAREŠIĆ i njegovi prijatelji zavrjeđuju poštovanje!

Miro Barešić – Život za Hrvatsku

 

 

hb.hteam.org