HB.hteam.org

Portal hrvata HB

SVETAC DANA “Sv. Hilarije i Tacijan “

SVETAC DANA "Sveti Hilarije i Tacijan "

subota, 16. ožujka 2024.

Kao hrvatski katolici dugujemo zahvalnost svemu onome što smo primili iz Akvileje. Tu su Crkvu natopili mučeničkom krvlju mnogi mučenici, među kojima i akvilejski biskup Hilarije i njegov đakon Tacijan.

 

Iako o ovim mučenicima imamo posve malo povijesnih podataka, uvrštavamo ih ipak u našu zbirku, jer su to mučenici iz Akvileje, vjerskog sjedišta kamo su hodočastili stari Hrvati da počaste tamošnje mučenike.

Tako je kao hodočasnik u Akvileju išao i otac hrvatske narodne dinastije – knez Trpimir (845. – 864.). Povjesničar Marko Perojević  misli da su akvilejski patrijarsi osnovali biskupiju u Ninu, a taj su grad već početkom IX. Stoljeća učinili središtem misionarenja franačkih misionara, koje su slali među Hrvate. Profesor Srećko Dragošević smatra sigurnim da je udio franačkih svećenika u oblikovanju i učvršćivanju mladog hrvatskog katolicizma bio velik i da su mu oni dali izraziti zapadni karakter i orijentaciju.

Prema tome, kao hrvatski katolici dugujemo zahvalnost i svemu onome što smo primili iz Akvilije. Tu su Crkvu natopili mučeničkom krvlju mnogi mučenici.

Rimski martirologij 16. ožujka spominje da su akvilejski biskup Hilarije i njegov đakon Tacijan 284. podnijeli mučeničku smrt za vrijeme cara Numerijana. Jeronimski martirologij također govori o tim mučenicima, a njegovo se svjedočanstvo može smatrati vjerodostojnim.

Ljetopis patrijarha u Gradu pripovijeda kako se akvilejski patrijarh u VI. stoljeću, prigodom provale Langobarda, preselio u Grado noseći sa sobom tjelesa mučenika Hilarija i Tacijana. To je pak znak da su u Akvileji bili u velikoj časti. Štovanje tih svetih mučenika prošireno je po sjeveroistočnoj Italiji, ali i u Istri.  Slaveni rado daju djeci imena Svetog Hilarija, a ono u narodnom jeziku glasi: RatkoRadoslavRadovan.

Ime Hilarije latinskog je podrijetla i znači: radostan veseo.

Ime Tacijan također je latinskog podrijetla i znači: Tacijev sin. U slavenskim jezicima, prema ovome imenu, češći je oblik ženskog imena Tatjana.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author