HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ZAMJENIK MINISTRICE BRKIĆ: Zlonamjerno prebacivanje odgovornosti ministrice Turković na hrvatske dužnosnike BiH 8. studenoga 2020 75 0

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić odbacio je navode ministrice Bisere Turković koja je objavila da su ministri HDZ-a BiH svojim nedolaskom na sjednicu Vijeća ministara BiH onemogućili pridruživanje Bosne i Hercegovine novoj inicijativi u okviru Berlin procesa te da su tako usporili europski put BiH.

– Ministrica Turković zlonamjerno i tendenciozno, ali očito vrlo promišljeno želi prebaciti političku odgovornost s pomanjkanja političke volje dužnosnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH vezano za pristupanje inicijativi “mini Schengen” – istaknuo je Brkić, prenosi Hina.

On je kazao kako potpora dužnosnika HDZ-a BiH europskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BIH u “mini Schengen”.

– Dužnosnici HDZ-a BiH su na zadnjem sastanku s povjerenikom za proširenje svi odreda, i iz Vijeća ministara, i iz Parlamentarne skupštine BiH, dali potporu procesu koji bi trebao regiji zapadnog Balkana donijeti političku i ekonomsku stabilnost te jamčiti slobodu kretanje ljudi, kapitala, roba i usluga kako je to zagarantirano i unutar same Europske unije – kazao je Brkić.

Dodao je kako su dužnosnici HDZ-a BiH “predvodnici evropskog puta BiH” te da bez inicijative HDZ-a BiH da se preda zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, BiH ne bi bila u situaciji da u prvoj polovici 2021. godine BiH dobije status kandidata.

– Ministrici Turković savjetujem da energiju usmjeri na traženje konsenzusa unutar Vijeća ministara za jedinstvenim stavom koji bi uključio sve dijelove bh. društva i sve ustavne razine vlasti, jer u Europsku uniju ne integrira se niti jedno ministarstvo niti jedna stranka već kompletno bh. društvo sukladno ustavnim nadležnostima svih razina vlasti – poručio je Brkić.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author