HB.hteam.org

Portal hrvata HB

25 GODINA DAYTONA/Božo Ljubić: Politički akteri u BiH čekaju Godota!

Danas je, prije otvaranja panel diskusije “25 godina od Daytonskog sporazum- Gdje smo i kako dalje”, Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora koje je ujedno i organizator ovog događaja, za medije pojasnio značaj Daytonskog sporazuma danas, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Mi niti komemoriramo niti slavimo ovu obljetnicu, već je ovo prilika da ukažemo na određene probleme i postavimo odrađena pitanja. Odmah ću reći u startu, da u vrijeme potpisivanja Daytona bio sam ministar zdravstva republike i federacije BiH i želim reći da sam blagoslovio sve one koji su uspostavili mir toga dana jer sam znao da svaki novi dan rata znači desetine i stotine mrtvih i ranjenih. Međutim i tada sam izrazio sumnju da li takav ustroj države može rezultati jednom funkcionalnom i prosperitetnom državom.”

Ljubić kaže kako se glavni akteri u BiH ne slažu ni oko postojećeg ustavnog uređenja niti kakvo bi ono trebalo biti u budućnosti:

“Posljedica je da politički akteri zapravo ponašaju se na način kao da je ovo sadašnje rješenje privremeno nastojeći zauzeti što bolju startnu poziciju za neki budući rasplet koji ne dolazi niti će doći iznad nas. Dakle to je kao čekanje Godota koji neće doći. Rasplet BiH može se desiti samo iznutra, i ovaj panel je način da mi postavimo neka suštinska pitanja gdje smo sada i kako dalje i to je u nazivu teme, jer ova zemlja je puna paradoksa.

Zar nije paradoks da bivši ministar sigurnosti daje ostavku zbog neslaganja s predsjedavajućim predsjedništva zbog tretmana pakistanskih ilegalnih ministara ovdje a da vrlo malo nakon toga taj isti predsjedatelj predsjedništva dobije od pakistanske vlade najveće državno odlikovanje? Zar nije paradoksalno da se vodi sudski proces protiv bivšeg ministra sigurnosti protiv korupcije, a da čelnik centralne obavještajne agencije odgovora pred sudom zbog zloupotrebe položaja, a da ga zapravo vodeća stranka jednoga naroda ponovno postavlja na tu poziciju?”

Ljubić je također pojasnio kako ne postoji dovoljna razina bosanskohercegovačkog patriotizma koja bi bila dovoljna da se napravi odgovarajući politički okvir za razvoj BiH:

“Imamo entitetski patriotizam, s druge strane imamo jedan imaginarni velikobosanski patriotizam i na trećoj nema ništa od toga osim jednog povijesnog sentimenta. Dok ne napravimo okvir koji će nas dovesti do toga da kreiramo političke odnose temeljem zajedničkog interesa nema šanse da mi krenemo ekonomski ni pravno u reguliranje ove države po principa onih asocijacija kojima težimo kao što je Europska Unija”.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author