HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ČOLAK: Ustavni amandmani dekonstituirali su hrvatski narod u BiH

Sponzorisano

VODITELJ ODJELA ZA USTAVNO-PRAVNA PITANJA HNS BiH

U maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je održana je panel diskusija “25 godina od Daytonskog sporazum – gdje smo i kako dalje” u organizaciji Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

U prvom izlaganju prisutnima se obratio Bariša Čolak, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BIH i predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća NS-a BiH.

On je istaknuo da je derogiranje prava Hrvata u BiH počelo pred izbore 2000. godine nametanjem Barryjevih amandmana koje uređuju izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. podsjećamo, njima je omogućeno da izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogu predlagati i birati svi zastupnici u skupštinama županija Federacije BiH. Ovo je značilo da većinski bošnjački narod može dominantno birati izaslanike Hrvata.

Prema Čolaku ovi amandmani zapravo nisu imali nikakve koristi te da su zbog njih kolektivna prava Hrvata više puta pogažena. Navodi primjer izbora Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je temeljem nametnutih amandmana bio dominantno bošnjački a temeljem načina na koji su birani izaslanici tu se radilo o domu županija, a ne naroda, što je kasnije Ustavni sud BiH opovrgnuo kazavši da domovi naroda nisu domovi županija.

Čolak dodaje da se ustavnim amandmanima izgubio smisao Federacije BiH kao ravnopravne zajednice Hrvata i Bošnjaka. Čolak je kazao da Federalna vlada, usporedimo li je s onom izvornom Vladom FBiH u kojoj su Hrvati imali pravo veta te zamjenike ministara u onim ministarstvima u kojima nisu imali ministre nema neke sličnosti. Svim se izmjenama, kaže, išlo na ruku većinskog naroda.

Rješenje aktualne situacije Čolak vidi kroz implementaciju presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić kako bi se omogućio izbor legitimnih političkih predstavnika u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author