HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Izetbegović želi unitarnu bošnjačku državu: “To će se morati razbiti”

Sponzorisano

PRIČAO O DAYTONSKOJ BIH

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je kako njegova stranka (SDA) nema namjeru provoditi presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda BiH u Federalni Dom naroda i Predsjedništvo BiH, na što se, uz međunarodne svjedoke obvezao, potpisujući sporazum u Mostaru s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Suprotno Daytonskom ustavu BiH, Izetbegović na BiH gleda kao na unitarnu državu, u kojoj bi Hrvati, Bošnjaci i Srbi trebali imati onoliko vlasti koliko ih ima po popisu stanovništva. A kako po tom modelu svu vlast imaju onih koji imaju nadpolovičnu većinu, onda bi BiH trebala biti pod krinkom građanske bošnjačka država.

-Podvlači se crta. 25 godina imamo implementaciju (Daytona, op hms). Morat će se ići, imamo ovaj retrogradni pravac da se sve pretvori u etničko u Bosni i Hercegovini gdje bi HDZ i SNSD s nekom četvrtinom ruku imali 66 posto utjecaja i blokirali ovu zemlju. SNSD blokira na državnom nivou jer mu se ne sviđaju neke presude Ustavnog suda, HDZ blokira na federalnom nivou jer mu se ne sviđa izborni zakon. To će se morati razbiti. Ne možemo ići u tom smjeru, izjavio je lider SDA u intervju Hayat televiziji.

Odgovarajući na novinarsku konstataciju kako se “susjedi mješaju u izborni proces u BiH”, te kako “zaobilaze Sarajevo” Izetbegović je kazao:

-Ja ne mislim da stvari kreću od susjeda. Stvari kreću iz Bosne i Hercegovine pa onda susjedi bivaju uvućeni, od njih se traži podrška za određene projekte HDZ-a, SNSD-a ili zajedničke projekta HDZ-a i SNSD-a. Gospodin Dodik i SNSD prijete da će napraviti ogroman problem u Bosni i Hercegovini, neće, neće se usuditi. Ali na taj način žele da postignu to da se neki mehanizmi sklone za koje su oni zainteresirani. OHR, Ustavni sud… dakle ono sve što smeta SNSD-u i Dodiku da se potpuno raskomoti i da faktički završi proces pretvaranja Republike Srpske u državu. Neće to dobiti. I udružio se sa gospodinom Čovićem koji želi izborni zakon koji će mu omogućiti da kad ima deset posto, dvanaest posto, ruku u parlamentu dobije 33 posto utjecaja, i zatim da njih dvojica imaju po trideset i tri posto uticaja odnosno da imaju dvije trećine uticaja. U Zastupničkom domu PSBiH vi imate 60 posto parlamentaraca koji su iz probosanskih stranaka: građanskih, ljevičarskih, SDA, SBB itd…Kroz Domove naroda Čović i Dodik to svode na 33 posto, zbijaju ih faktički 60 posto u trećinu Bošnjačku. I cilj je da se to zakuje izbornim zakonom. I to Čović naručuje od SDA, da mu mi isporučimo taj zakon. Svakim svojim odlaskom u Beograd, svaku manipulacijom sa Zagrebom je dalje od tog rješenja. Definitivno mi nećemo razgovarati o tim stvarima dok se ne napravi federalna vlast. Dok se Ustavni sud ne popuni, a to su nam kao blokadu napravili, ucjenu. I onda će morati HDZ da rješava to pitanje da nama predlaže rješenja. Jer zašto bismo mi HDZ-u koji se ovako ponaša pomagali s rješenjima. Neka izvole neka predlože, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović, prenosi HMS.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author