HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Naizgled mali, ali opak protivnik: Vatreni nikada nisu pobijedili ovu reprezentaciju!

Sponzorisano

Hrvatska nogometna reprezentacija u svojoj povijesti nikada nije pobijedila velikane Brazil, Francusku i Portugal, ali niti Škotsku. U pet međusobnih susreta ostvarili smo tri remija i dva poraza.

Zanimljivo, Škoti su “smijenili” i dva hrvatska izbornika Miroslava Blaževića i Igora Štimca koji su nakon neuspjeha protiv Škota morali napustiti kormilo “Vatrenih”.

Prvi hrvatsko – škotski sudar dogodio se 11. listopada 2000. u Zagrebu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002.

Susret je završio 1:1, a bio je to posljednji ogled Miroslava Blaževića u ulozi hrvatskog izbornika. Trener svih trenera desetak dana nakon maksimirskog remija dao je ostavku.

Alen Bokšić je zabio za 1:0 u 16. minuti, a gol koji je smijenio Blaževića postigao je Kevin Gallacher osam minuta kasnije. Reprezentaciju je preuzeo Mirko Jozić, a uzvratu 1. rujna 2001. nije bilo golova. Hrvatska se ipak kao pobjednik skupine plasirala na SP u Japan i Južnu Koreju.

Nakon toga uslijedio je prijateljski susret na Hampden Parku 26. ožujka 2008. Ponovo je bilo 1:1, Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u prednost u 10. minuti, a izjednačio je Kenny Miller u 31.

Protiv Škota smo igrali i u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. godine. Hrvatsku je vodio Igor Štimac, a škotska vrsta je dobila oba ogleda.

U lipnju 2013. Škotska je u Zagrebu pobijedila sa 1:0 pogotkom Roberta Snodgrassa u 26. minuti. U uzvratnom susretu 15. listopada Škoti su na Hampden Parku pobijedili sa 2:0. Ponovo nam je zabio Robert Snodgrass (28), a za 2:0 je strijelac bio Steven Naismith (73).

Igor Štimac je po povratku iz Glasgowa ponudio ostavku, a vodstvo HNS-a predvođeno predsjednikom Davorom Šukerom je ostaku prihvatilo.

Reprezentaciju je preuzeo Niku Kovača koji je Hrvatsku preko dodatnih kvalifikacija i Islanda doveo do World Cupa u Brazilu.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author