HB.hteam.org

Portal hrvata HB

“Ne možeš željeti biti članica EU, a s druge strane slaviti jednog od najsvirepijih diktatora – Josipa Broza Tita”

BUGARSKA OŠTRO O MAKEDONIJI

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharjeva ponovila je u nedjelju kako se Bugarska protivi pristupnim pregovorima Sjeverne Makedonije s EU-om, dok Skoplje ne ispuni zahtjeve Sofije.

Zaharjeva je istaknula, u intervjuu za bugarsku televiziju BTV, da Sjeverna Makedonija ima pravo nazivati svoj jezik kako želi, ali da “pravo na samoodređenje ne smije biti utemeljeno na mržnji, prekrajanju povijesti te negiranju Bugarske i bugarskog jezika”, piše Geopolitika.news.

“Trideset godina nakon demokratskih promjena ne možeš, s jedne strane, željeti biti član europske obitelji, a s druge strane, slaviti jednog od najsvirepijih diktatora dvadesetog stoljeća – Josipa Broza Tita.”, poručila je Zaharjeva.

“Ako Bugarska zatvori oči na činjenicu da se Sjeverna Makedonija drži ideologije koju su kreirali Staljin i Tito, to bi bilo na korist Moskve”, dodala je.

U memorandumu koji je Sofija ranije poslala svim članicama EU-a navodi se:

Pristupni put Severne Makedonije pruža dragocjenu priliku njenom vodstvu da raskine s ideološkim naslijeđem i praksom komunističke Jugoslavije. Proces proširenja ne smije legitimirati etnički i jezički inženjering koji se odvijao u bivšim autoritarnim režimima.

Podsjetimo, Bugarska je blokirala je pristupne pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije EU-u, odnosno pregovarački okvir. Zaharjeva je 30. listopada poručila da Skopje mora priznati, za početak pristupnih pregovora, da “makedonski identitet i jezik imaju bugarske korijene”.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author