HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Ogromna pobjeda Hrvata, gorak okus u ustima Dodiku i Izetbegoviću

Sponzorisano

Lokalni izbori u BiH pokazali su da su Hrvati ostvarili ogromnu pobjedu, a gorak okus u ustima ostao je Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću.

Veliku pobjedu hrvatskih stranaka najzornije prikazuje činjenica da su stranke s hrvatskim predznakom, okupljene uglavnom oko HDZ-a BiH, uspjele pobijediti u vrlo mnogo miješanih sredina u kojima je dominantno stanovništvo hrvatsko i bošnjačko.

Jedna od takvih pobjeda ostvarena je u Novom Travniku gdje je slavio Stjepan Dujo kojeg su podržale dvije vodeće hrvatske stranke – HDZ BiH i HDZ 1990. Dujina pobjeda je i svojevrsno priznanje njemu samom jer je prije četiri godine izgubio razlokom od svega nekoliko glasova, a velik broj dopisnih glasova koji je tada odbačen – dobio bi upravo on i tako vratio Novi Travnik pod “hrvatsku upravu”.

Pametnom kampanjom – “Novi Travnik mjesto za sve”, Dujo je ovoga puta dobio i dio bošnjačkih glasova, a zahvaljujući kandidatu iz bošnjačke oporbene stranke Narod i Pravda, SDA u Novom Travniku nije mogla dostići tu prednost nikako.

Hrvatima važna simoblička pobjeda dogodila se i u Stocu oko kojeg se svake lokalne izbore vode velike bitke. Prije četiri godine su termin “bitke” neki shvatili predoslovno pa su, uvidjevši da stranke s hrvatskim predznakom ostvaruju pobjedu, uzrokovali sukobe u tom mjestu i istukli članove biračkih odbora te otuđili glasačku kutiju. Ove godine, srećom, takvih scena nije bilo, a HDZ-ov Stjepan Bošković će po peti put suvereno vladati tom općinom.

I u Vitezu su stranke s hrvatskim predznakom uspjele ostvariti pobjedu iako ne bi bilo čudno da je pobijedila SDA s obzirom na to da je taj srednjobosanski gradić sredina u kojoj su i Hrvati i Bošnjaci dominantno stanovništvo.

Što se tiče ostatka srednjobosanskih gradova, hrvatske stranke su ‘uzele’ i Kreševo, Kiseljak, Vareš, Žepče i Dobretiće, a situacija u Travniku još nije jasna jer je kandidat s najviše glasova – SDA-ov Mirsad Peco – preminuo u nedjelju, na dan izbora. Prvi sljedeći po broju glasova je kandidat stranaka s hrvatskim predznakom. Nejasno je bi li i koliko Hrvatima Travnika takva pobjeda značila s obzirom na to da su u toj općini Bošnjaci znatno brojniji, gotovo ih je 75 posto.

Ogromna pobjeda Hrvata, gorak okus u ustima Dodiku i Izetbegoviću

Kada su u pitanju neke općine s područja srednje Bosne koje su hrvatske stranke “možda mogle osvojiti” valja napomenuti kako pobjeda nije ostvarena ni u Busovači, kao ni u Jajcu ni Uskoplju. Valja znati i kako su u tim općinama Bošnjaci ipak brojniji pa je i pobjede u njima bilo teško očekivati.

Kada je u pitanju Posavina, u tri većinske hrvatske općine – Odžak, Orašje i Domaljevac Šamac, na vlasti će biti HDZ BiH, odnosno HDZ 1990 u Odžaku.

U Hercegovini je situacija nešto jasnija, a HDZ BiH je uzeo Posušje, Široki Brijeg, Ljubuški i Grude kao i Čitluk, Čapljinu, već spomenuti Stolac, Neum i Ravno dok je HDZ 1990 nastavila vladati općinom Prozor Rama. I na Kupresu je pobijedio HDZ-ov kandidat kao i u Livnu, a Tomislavgrad je pripao koaliciji Hrvatskog nacionalnog pomaka i HDZ-a 1990. U toj općini HNP je, de facto, infrastruktura nekadašnjeg HDZ-a od kojeg su se odvojili prije nekoliko mjeseci radi međusobnih stranačkih trzavica te jučer pobijedili donedavne stranačke kolege.

Kada su u pitanju dijelovi BiH s dominantnim bošnjačkim, odnosno srpskim sredinama, valja istaknuti kako su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik doživjeli poraze.

Šala koja od nedjelje navečer kola društvenim mrežama kaže kako je SDA izgubila svaku općinu koja ima semafor, aludirajući pri tom na važne urbane centre u kojima Izetbegovićeva stranka više neće vladati. Riječ je o kompletnom širem području Sarajeva gdje je SDA izgubila sve općine, a osim njih poraženi su i u Jablanici, Goraždu i mnogim drugim mjestima.

Dodikov SNSD uspio je izgubiti Banju Luku koja je bila jako uporište te stranke još od ratnih godina, a niti u Bijeljini, drugom gradu po veličini u Republici Srpskoj, nisu uspjeli pobijediti.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author