HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Armenski tenkovi pokazali su se nemoćnima pred bespilotnim letjelicama azerbajdžanske vojske

Sponzorisano

Drugi armensko-azerbajdžanski rat nakon gotovo trideset godina oko regije Gorski Karabah trajao je šest tjedana. Armenski oklopnjaci i tenkovi pokazali su se nemoćnima pred suvremenim bespilotnim letjelicama azerbajdžanske vojske.

Ovom sukobu u kojem su poginule tisuće ljudi iz prve ruke svjedočio je ratni fotoreporter Zoran Marinović.

Uz posredovanje Rusije sklopljen je mirovni sporazum prema kojem se Armenci povlače iz dijelova Azerbajdžana koje su okupirali još devedesetih, a u sam Gorski Karabah stižu ruske mirovne snage.

Kako visoka tehnologija i roboti utječu na moderno ratovanje? Kakvu su ulogu u ovom sukobu imale Rusija i Turska? Vjeruje li da će se mir održati i da će armenski premijer Pašinjan politički preživjeti sporazum zbog kojeg su Armenci izašli na ulice, a u povlačenju iz Azerbajdžana palili vlastite kuće?

O svemu tome u Pressingu N1 televizije govorio je Zoran Marinović.

– Ovo bi bio prvi moderni rat. Ovo je rat s joystickom u ruci, rekao je Marinović. Kaže da je cijela ruska tehnika odmah pokleknula, a u trenucima frustracija, Armenci su počeli gađati, a što su gubici veći, veća je i želja za osvetom, objasnio je potom.

Mobitele je novinarima bilo opasno koristiti zbog GPS-a, jer su ih Azerbajdžanci mogli locirati, rekao je. A zašto bi novinare locirali, kaže da je teško pitanje.

“Civili zapravo nisu meta u ovom sukobu, a nisu ni stranci”, rekao je Marinović.

“Rat je interes. Uvijek je u pitanju interes”

“Azerbajdžanci su pobjednici u ovom ratu”, kazao je ratni fotoreporter. Dodaje da Armenci imaju povijesnu tragediju od genicida i uvijek su na meti. “Na samoj granici Gorskog Karabaha su ruske baze. Očekivalo se da Rusi reagiraju jer je to praktički njihovo dvorište… Rusija se, za razliku od Turske, nije uključila.” Kad je u pitanju Turska, kaže da su se interesi izdigli iznad religije.

“Rat je interes. Uvijek je u pitanju interes”, porčuje ratni fotoreporter.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author