HB.hteam.org

Portal hrvata HB

HRVATSKI PREMIJER PLENKOVIĆ: Drago mi je da smo pridonijeli obnovi Vodotornja- simbola hrvatske slobode

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu nakon obilaska Vodotornja u Vukovaru da mu je drago što je Vlada pridonijela obnovi tog simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode.

“Vlada je na prvoj sjednici izvan Zagreba prije četiri godine kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja. To smo s radošću učinili i drago mi je da smo na taj način pridonijeli obnovi ovoga simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode”, rekao je Plenković novinarima jutros nakon obilaska Vodotornja.

Istaknuo je da je ovo dan kada se svi zajedno prisjećamo, zbog hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava u Domovinskom ratu, pogotovo žrtve Vukovara i Škabrnje, “ljudi koji su najviše dali za slobodu Hrvatske”.

Dodao je da mu je drago da su s njima Branko Borković te doktorica Vesna Bosanac.

Vukovarski vodotoranj svečano je otvoren krajem prošlog mjeseca nakon troipolgodišnje obnove u koji je utrošeno 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije, oko sedam tisuća donatora iz Hrvatske i svijeta a obnovu je pomogla i Vlada RH.

S poviješću Vodotornja, kao i njegovom ulogom u Domovinskom ratu tijekom kojega je na tu građevinu palo više od 600 projektila premijera Plenkovića upoznao je ravnatelj Vodotornja Darijan Zeko.

Vukovarski Vodotoranj memorijalno je mjesto i svjedočanstvo stradanja Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u kojoj je po do sada prikupljenim podacima poginulo ili ubijeno 2.717 branitelja i civila dok se za 386 osoba još uvijek traga.

U pratnji premijera Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

U 11 sati počast žrtvama Ovčare polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u koloni sjećanja, niti je predviđeno da položi vijenac na Memorijalnom groblju.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author