HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Amerikanci za F-16 nude posao za 6 naših tvrtki i ‘bockaju’ Francuze

Sponzorisano

Natječaj za izbor novoga hrvatskog borbenog aviona je već lagano ušao u pripetavanje te bi do sredine prosinca trebao biti poznat i hrvatski izbor.

Ako Hrvatska za svoj novi višenamjenski borbeni avion odabere F-16, bilo novi iz SAD-a ili rabljeni iz Izraela, američka tvrtka Lockheed Martin je spremna u svoj globalni lanac kooperanata uključiti i šest, zasad neimenovanih, hrvatskih tvrtki.

To je potvrdio J.R. McDonald, potpredsjednik Lockheed Martina na online brifingu za hrvatske novinare u srijedu. Natječaj za izbor novoga hrvatskog borbenog aviona je već lagano ušao u pripetavanje te bi do sredine prosinca trebao biti poznat i hrvatski izbor.

I dok su vlade koje pregovaraju o financijskim detaljima suzdržane, aktivni su sami proizvođači, švedski Gripen i Lockheed Martin koji imaju niz promotivnih i poslovnih akcija u Hrvatskoj, no i oni su redom spremni govoriti isključivo o tehničkim karakteristikama svojih zrakoplova.

Zanimljivo je da se možda i najveći favorit ovog natječaja, francuski Rafale, odnosno njegov proizvođač Dassault Aviation drži malo suzdržano i nema ga u hrvatskoj javnosti. No, jedan detalj s LM-ova brifinga daje naslutiti da su se Francuzi odlučili za drugu strategiju lobiranjem “tamo gdje treba”.

Naime, znakovito je da su iz LM-a u svojim dosadašnjim promotivnim akcijama u Hrvatskoj uglavnom kao glavnog protivnika doživljavali Gripen te su i sve njihove prezentacije bile usmjerene na to koliko je F-16 bolji od Gripena, a SAD kvalitetniji vojni, ekonomski i politički strateški partner od Švedske.

No, na zadnjem brifingu se fokus Amerikanaca okrenuo prema Rafaleu i Francuzima te je bilo gotovo isključivo govora koliko je jednomotorni F-16 bolji i jeftiniji za korištenje od “nekih dvomotornih” zrakoplova, uz naravno pozivanje na strateško savezništvo s Amerikom.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author