HB.hteam.org

Portal hrvata HB

TURSKA NA PRAGU SANKCIJA Nijemci upozoravaju Erdogana da prestane s provokacijama

Sponzorisano

„Ako ne budemo vidjeli pozitivne signale od Turske do prosinca, nego samo daljnje provokacije, poput posjeta turskog predsjednika Erdogana Sjevernom Cipru, tada nas očekuje teška rasprava”, rekao je Maas.

Turska mora prestati s provokacijama u istočnom Sredozemnom moru ako želi izbjeći ponovno razmatranje sankcija na samitu EU-a u prosincu, poručio je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

„O Turskoj ovisi kakva će odluka biti donesena na samitu EU-a u prosincu”, rekao je Maas prije početka sastanka s europskim kolegama.

„Ako ne budemo vidjeli pozitivne signale od Turske do prosinca, nego samo daljnje provokacije, poput posjeta turskog predsjednika Erdogana Sjevernom Cipru, tada nas očekuje teška rasprava”, rekao je Maas, prenosi Hina.

Pitanje uvođenja sankcija Turskoj tada bi sigurno ponovno bilo aktualno, dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je u nedjelju Tursku Republiku Sjeverni Cipar gdje se sastao s njezinim predsjednikom i nazočio “pikniku” u napuštenom ljetovalištu Varoshi kod UN-ove zone razdvajanja koja dijeli Cipar od turske invazije 1974.

Posjet je organiziran u povodu obilježavanja godišnjice proglašenja Turske Republike Sjeverni Cipar 15. studenoga 1983., koju priznaje samo Ankara.

Dogodio se u vrijeme žestokog sporenja s Grčkom i Ciprom oko prava na iskorištavanje rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemnom moru.

Erdogan je tom prilikom pozvao na pregovore o “dvije zasebne države” na Cipru, odbacujući ujedinjenje otoka.

“Postoje dva naroda i dvije odvojene države na Cipru. Potrebni su pregovori kako bi se došlo do rješenja koje bi se temeljilo na dvije zasebne države”, rekao je.

Zadnji pregovori između ciparskih Grka i ciparskih Turaka propali su 2017.

Novoizabrani predsjednik Sjevernog Cipra, turski nacionalist Ersin Tatar, također se protivi ujedinjenju Cipra koje je njegov prethodnik podupirao.

Erdogan je također kazao da Sjeverni Cipar i Turska više neće dopuštati “diplomatske igrice” oko prava na istraživanje plina u istočnom Sredozemnom moru.

Mir i stabilnost u regiji nisu mogući ako Turska i Sjeverni Cipar ne dobiju pravedni dio teritorijalnih prava, poručio je.

Republika Cipar, članica EU-a koja ima kontrolu nad dvije trećine otoka, osudila je Erdoganov posjet kao “provokaciju bez presedana”, a Grčka je ocijenila da je posjet “izravno kršenje rezolucija UN-a”.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar