HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Vraća li se “Labrador” u Zagreb?

Sponzorisano

Jučer je Stipe Mesić u razgovoru za televiziju N1, o čemu sam već pisao, izrekao prozirnu laž da je predsjednik države Franjo Tuđman u studenome 1991. zabranio tadašnjem načelniku GS HV-a Antunu Tusu pripremu akcije oslobađanja Vukovara iz neprijateljskog obruča.

Tu je laž brže-bolje prenio „Večernji list“, jedno od publikacija austrijske „Styrie“ u Hrvatskoj, u nepotpisanom, dakle redakcijskom članku s naslovom „Mesić: General Tus je imao plan kako bi se Vukovar mogao obraniti, Tuđman je odbio“.

Naknadno su, vjerojatno upozoreni, u članak unijeli napomene kojima su ukazali na Mesićeve laži.

(Vidi: https://www.vecernji.hr/…/mesic-general-tus-je-iznio…)

Međutim, upravo danas na obljetnicu okupacije Vukovara, i druga dnevna publikacija „Styrie“ u Hrvatskoj, „24 sata“, također u nepotpisanom, dakle redakcijskom članku s naslovom: „Dramatične snimke prije pada Vukovara: Dedaković je tražio pomoć, Tuđmana ne žele buditi“ – plasirala je dodatne neistine koje bi trebale baciti sumnju na Tuđmana da je „izdao“ Vukovar, usprkos činjenici što je u međuvremenu više puta u raznim hrvatskim medijima pisano i objašnjavano da se u slučaju transkripta navodnog razgovora radi o KOS-ovom falsifikatu.

(Vidi: https://www.24sata.hr/…/dramaticne-snimke-prije-pada…)

U rujnu 1991. otkrivena je obavještajno-subverzivna skupina „Labrador“, formirana u krilu KOS-a, koja je u Zagrebu izvela nekoliko diverzantskih akcija čiji je cilj bio kompromitirati novu hrvatsku vlast i samu hrvatsku državotvornu ideju. Među ostalim, izveli su diverziju na zgradu Židovske općine i na židovsko groblje u Zagrebu, htijući to prikazati kao akcije „ustašiodnih“ Hrvata.

Nakon što je skupina „Labrador“ otkrivena, dio njenih pripadnika uspio je pobjeći u Srbiju prije uhićenja, a većina uhićenih ubrzo su zamijenjeni s hrvatskim zarobljenicima na srpskoj strani i protjerani u Srbiju.

Dvojica vodećih „labradorovaca“, Slavko Malobabić i Radenko Radojčić, nastavili su svoju rabotu u sjedištu KOS-a u Beogradu, gdje su osnovali novu grupu za neprijateljsko djelovanje protiv Hrvatske, pod nazvom „Opera“. Cilj „operaša“ bio je u prvom redu širiti dezinformacije kroz medije o radu hrvatskih vlasti i unositi zabunu u hrvatskoj javnosti, ali i odašiljati lažnu sliku o Hrvatskoj u inozemstvo.

Jedan od najpoznatijih uradaka „operaša“ bio je montirani telefonski razgovor između zapovjednika obrane grada Vukovara Mile Dedakovića i dužnosnika ureda predsjednika države Franje Tuđmana, iz kojega je proizlazilo da je Tuđman „izdao Vukovar“, što je tada trebalo demoralizirati hrvatske branitelje i općenito unijeti konfuziju u hrvatsku javnost te tako olakšati realizaciju velikosrpskih planova.

Zbog čega “Styrijina” glasila u Hrvatskoj danas recikliraju KOS-ove subverzivne protuhrvatske dezinformacije?

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author