HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Šefica kosovske diplomacije želi ulogu RH u dijalogu sa Srbijom

Sponzorisano

Šefica kosovske diplomacije želi ulogu RH u dijalogu sa Srbijom

Šefica kosovske diplomacije Meliza Haradinaj-Stublla pozvala je u Zagrebu na aktivniju ulogu Hrvatske u dijalogu Srbije i Kosova.

Ministrica vanjskih poslova Kosova za radnog posjeta Hrvatskoj poručila je u ponedjeljak u MVEP-u da Zagreb može ojačati svoju ulogu u tom dijalogu kroz nekoliko elemenata.

Prvi je “odrediti konačni cilj pregovora Kosova i Srbije”, rekla je Haradinaj-Stublla.

– Jedino prihvatljivo rješenje je uzajamno priznanje uz poštivanje teritorijalnog integriteta, unitarne države i ustavnosti države – istaknula je kosovska ministrica.

Zaključno je navela određivanje vremenskog roka za pregovore. “Mi ne možemo dopustiti da beskrajno pregovaramo (…), moramo odrediti kada će ti pregovori morati završiti”, napomenula je Haradinaj-Stublla.

– Hrvatska u potpunosti podupire dijalog Kosova i Srbije, koji se odvija pod posredništvom EU, te na taj proces i njegov rezultat gleda kao na doprinos stabilnosti šireg područja jugoistočne Europe – rekao je Grlić Radman.

Kosovo je prije 12 godina proglasilo neovisnost od Srbije. Grlić Radman je istaknuo da je Hrvatska, zajedno s Mađarskom i Bugarskom, među prvima priznala Kosovo.

Kosovska ministrica istaknula je da se posjet Hrvatskoj odvio u “otežavajućim okolnostima”, uključujući pandemiju koronavirusa i suđenje “određenim predstavnicima institucija i vlasti koji su zapravo bili osloboditelji Kosova” u Haagu.

– To su ljudi koji su se borili protiv genocida, etničkog čišćenja, a s druge strane u Srbiji imamo one koji su bili nositelji tih djela, a ni dan danas nisu za to odgovarali – rekla je šefica kosovske diplomacije.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi podnio je ostavku nakon što mu je početkom studenog potvrđena optužnica u Haagu za ratne zločine počinjene 1999. na Kosovu.

– Optužnica je potpuno neosnovana i ne osjećam se krivim – rekao je Thaçi pri prvom pojavljivanju na sudu.

Hina

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author