HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Egipatske vlasti otvorile granični prijelaz Rafah

Egipatske vlasti u utorak su privremeno otvorile granični prijelaz Rafah u oba smjera koji će ostati otvoren naredna tri dana.

Granični prijelaz Rafah koji se nalazi između Pojasa Gaze i Egipta, jedini je prozor u svijet stanovnicima Gaze koji nije pod kontrolom Izraela.

Egipatske vlasti su priopćile da će granični prijelaz ostati otvoren naredna tri dana.

“Putnički autobusi počeli su jutros napuštati Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, prvog dana nakon što je otvoren u oba smjera”, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi.

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku, egipatske vlasti odlučile su u dogovoru s palestinskim pokretom Hamasom da zatvore terminal i povremeno ga otvaraju iz humanitarnih razloga.

Od sedam graničnih prelaza na granicama Pojasa Gaze, šest ih se nalazi pod kontrolom Izraela, a za nadzor Rafaha brine se Egipat, prenosi Anadolija.

Izrael četiri granična prijelaza koja su pod njegovom kontrolom, godinama drži zatvorenim, a Kerm Ebu Salim se koristi za prolaz trgovačke robe, koji je dozvoljen uz određena ograničenja, dok se Beyt Hanun koristi za prelaz putnika.

Vlasti Egipta zatvorile su granični prijelaz Rafah u srpnju 2013. godine kada je vojnim udarom svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi, a od tada se granični prijelaz privremeno otvara samo u iznimnim slučajevima.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author