HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Pola „Četvorke“ u Mostaru pod krivim ključem Safeta Oručevića

Sponzorisano

Poneseni pobjedom u Sarajevu lideri opozicije ushićenim glasačima poručuju kako će energiju preusmjeriti u pobjedu u Mostar. Konaković je najavio da će Narod i pravda pružiti podršku „BH bloku“ (SDP BiH i Naša stranka) na predstojećim izborima u Mostaru (20.12). Arman Zalihić, nositelj liste „BH bloka“ zahvaljuje se na društvenim mrežama Elmedinu Konakoviću s povikom: „Idemo i u Mostaru zajedno protiv nepotizma, korupcije i lopovluka“.

U redakcijskoj analizi portala “Poskok.info” piše da je to tipična vijest za sarajevsku publiku uz napomenu da joj nedostaje informacija da se SDP i Naša stranka u Mostaru neće fokusirati na SDA nepotizam, korupciju i lopovluk jer su s njima u neproglašenoj koaliciji.

Bošnjačka medijska i politička scena zadnjih mjeseci je potpuno posvećena Sarajevu. Izvještavanje sarajevocentričnih medija, ali i stranačke aktivnosti najvećih bošnjačkih stranaka daju sliku da ništa osim Sarajeva ne postoji.

Fokus na Sarajevo je bio još i veći jer je na upravo održanim izborima tzv. „četvorka“ (Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL) u Sarajevu razmontirala SDA i samu obitelj Izetbegović koja je u borbu za Sarajevo uložila svoj obiteljski politički kapital i pustila najodanije obiteljsko-političke komandose da natrče na baražnu vatru Elmedina Konakovića.

Poskok daje kratko objašnjenje pojma „četvorka“ za neupućenog čitatelja iz Hercegovine:

U stvarnosti „Četvorka“ je karizmatični Elmedin Konaković kojemu hipsteri iz Naše stranke omekšavaju imidž bivšeg SDA jastreba, a on ih zauzvrat brani od rabijatnih SDA-ovaca. Polupropali SDP prikuplja još malo titoističkih glasova i SABNOR-ovaca, a četvrti član je lokalna stranka načelnika šireg područja Baščaršije – Hadžibajrića.

Spomenuti portal piše da stvarnost koja ostaje prikrivena u sarajevskim medijima je da pola sarajevske „Četvorke“, koja u Sarajevu pegla imidž Elmedina Konakovića, u Mostaru ide na izbore pod punim patronatom SDA!

-Izgleda da su perjanice „građanske borbe“ protiv „nepotizma, korupcije i lopovluka“ Zalihić i Žuljević odlučili ove izbore zanemariti lopovluke SDA i boriti se samo protiv lopovluka HDZ-a, zaključuje Poskok.

Kratko objašnjenje izbornog procesa u Mostaru (za neupućene čitatelje):

Ukratko, izbori u Mostaru idu ovako:

Šest je gradskih područja koja su ujedno i izborne jedinice.
Tri su u „istočnom Mostaru“ (Sjever, Stari grad i Jugoistok), a tri su u „zapadnom Mostaru“ (Zapad, Jugozapad i Jug).
U tri „istočne“ se bira 9 zastupnika, a u tri „zapadne“ 13 zastupnika.

Svi zajedno (cijeli grad) na drugom glasačkom listiću biraju i 13 zastupnika s „Gradske liste“.

Tako će se dobiti ukupno 35 vijećnika Gradskog vijeća u Mostaru koji će između sebe izabrati novog gradonačelnika Mostara.

Godinama se BH javnosti servira lažna slika „istočnog Mostara“ kao neke predratne „bratstvojedinstvene“ utopije i „zapadnog Mostara“ kao neke monoetničke utvrde.

Stvarnost je sljedeća:

„Istočni Mostar“ ili onaj dio grada pod upravom Safeta Oručevića je etnički najhomogenija gradska sredina u BiH.

„Zapadni Mostar“ je multietnički dio grada u kojemu veliki dio Bošnjaka stanuje, radi, živi …

Zato od ovih 9 mandata iz „istočnog Mostara“ svi idu bošnjačkim strankama, a 13 mandata iz „zapadnog“ će se raspodijeliti između svih stranaka.

Kako?

E tu u priču upadaju „građanski komandosi“ iz SDP-a i Naše stranke spremni da zanemare lopovluke i nepotizam SDA i borbu za građane obave pod patronatom SDA.

U analizi se navodi da pogledom na liste za izborna područja sve postaje jasnije.

HVO časnik Safet Oručević i Islamska zajednica postrojili su bošnjačko-bosansku koaliciju u Mostaru od SDA, SDA psića iz DF-a, SBB-a pa sve do navodno građanskog SDP-a i unitarističkih hipstera iz Naše stranke.

To izgleda ovako:

“SDP / Naša stranka nemaju kandidate u izbornoj jedinici Jug u „Zapadnom Mostaru“!

Tu su ostavili prostor za SDA i njihovog kandidata Alisa Čolakovića. Ili SDP i Naša stranka misle da iz nekog razloga na Jugu nema građana kojima je dosta korupcije i lopovluka kako pozivaju iz Naše stranke i SDP-a. Naravno da ne. Prema dogovoru ne smiju uzimati glasove bošnjačkom kandidatu. I ovim potezom jasno pokazuju da im je preveliki rizik ponašati se kao „građanska“ stranka.

S druge strane, SDA / SBB / DF nemaju liste za izbornu jedinicu Zapad!

Tu ostavljaju prostor za SDP / Našu stranku i kandidatkinju Lamiju Duranović-Vinković, šeficu Službe za neurologiju i psihijatriju Županijske bolnice „dr. Safet Mujić“, u kojoj je direktor Zlatko Guzin, SDA-ov kandidat za gradonačelnika. Tu će po zgradama pričati priču kako se bore za građane i protiv korupcije.

Znači potpuno koordinirano SDP/Naša stranka i SDA/SBB/DF raspodjeljuju bošnjačke glasove između sebe, a usput ako na šuplju priču SDP/Naša stranka uhvate nekog hrvatskog naivca to ide preko očekivanja.

Dodajmo još da u izbornim jedincima u istočnom Mostaru na izbore izlaze i Platforma za progres i Prva mostarska partija kojima je taj nastup zabranjen u izbornim jedinicama Jugozapad, Zapad i Jug da ne oduzimaju glasove i ne narušavaju dogovor SDA / SDP/Naša stranka.

Uglavnom, isti dan kad su ushićeni pobjednici sarajevskih izbora iz SDP, Naše stranke i Naroda i pravde (Konaković, Zalihić i Žuljević) dali izjavu da se u Mostaru idu „protiv nepotizma, korupcije i lopovluka“ poraženi Bakir Izetbegović je bio brutalno iskren. Izjavio je:

Svi smo mi ustvari vrlo blizu kad su u pitanju skoro sve vrste politika, skoro da su se ideološke razlike izbrisale između onoga što od ove zemlje očekuje SDA i za što se bore DF, SDP… (Bakir Izetbegović, 18 . 11. 2020.)”, navodi se u analizi portala Poskok.info.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author