HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Pljušte ostavke, Izetbegović bez reakcije: Sarajevska SDA u nokdaunu, Prevljak čeka analizu izbora

Dok pljušte ostavke funkcionera SDA na stranačke funkcije u Županijskom odboru SDA u Sarajevu, rukovodioci stranke u Županiji koja je na lokalnim izborima brutalno poražena u utrci za načelničke pozicije još nisu zakazali ni održali sjednicu kako bi razmatrali kompletnu situaciju u ŽS i dali odgovore tko je kriv za težak izborni poraz, koji je otvoreno priznao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Još nisu razmatrane ni prihvaćene ostavke Nedžada Ajnadžića, Jasmina Terovića i Abdulaha Skake. Oni su podnijeli ostavke na pozicije članova Županijskog izvršnog odbora i Kadrovske komisije, a uputili su ih Fikretu Prevljaku, predsjedniku Županijskog odbora SDA koji je poražen u utrci za načelnika Ilidže.

Prekjučer je također i vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Edina Gabela podnijela ostavke na funkcije u KO SDA. Ostavku su podnijeli i Nedžad Koldžo te Nezir Hadžić iz Novog Grada, koji je bio i član Kadrovske komisije KO SDA.

Ostavku na čelo KO SDA Sarajevo, zbog loših rezultata, najavio je i Prevljak, prvi čovjek ove stranke u Sarajevu. No, kako nam je jučer potvrdio, nije je još podnio. Sada više nije siguran ni hoće li podnositi. Potvrdio nam je da nije zakazana ni sjednica KO ni Izvršnog odbora kako bi se razmatrale ostavke Ajnadžića, Koldže, Skake, Terovića i Gabele. Smatra da je potrebno prvo uraditi analizu što se dogodilo u KS, pa tek onda odlučiti šta dalje. 

– Prvo moramo sve dobro analizirati. Tako da ostavku nisam ni podnio – rekao je Prevljak za Avaz.

S druge strane, članstvo SDA u KS, razočarano izbornim rezultatima i vođenjem stranke u Sarajevu, sve je glasnije i zahtijeva od Predsjedništva stranke hitno uvođenje povjereništva u KS. Na taj način Prevljak i ostali članovi bi automatski bili razriješeni, a stranka bi odredila čovjeka koji bi uveo red.  

Čelnici Županijskog odbora SDA Sarajevo su, osim Prevljaka, i potpredsjednici Hazim Bahtanović, Eldar Čomor, Mahir Dević, Sebija Izetbegović, Jasmina Biščević-Tokić i Miralem Šurković

To je nedavno zatražio i mladi Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA. Međutim, naši izvori tvrde da se tome oštro protivi Sebija Izetbegović, potpredsjednica Županijskog odbora SDA i supruga Bakira Izetbegovića.

Pitanje je koga će Izetbegović poslušati, nezadovoljno članstvo ili suprugu.

Ajnadžić je jučer potvrdio da njegovu ostavku nitko nije razmatrao.  

– Ne znam sad vrti li se baš sve oko moje ostavke, ali znam da nije razmatrana. Ja ostajem pri onim stavovima koje sam rekao, a zbog čega sam je podnio – rekao je Ajnadžić.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author