HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Mostar: Obiteljima preminulih od Covida ne daju da biraju pogrebno poduzeće?!

Sponzorisano

Medžlis Islamske zajednice Mostar objavio je kako su dobivali pritužbe građana da su cijene pogreba preminulih od Covida preskupe.

”Obitelji umrlih nije data mogućnost da izabere pogrebno poduzeće i pogrebnu  opremu, one koji će vršiti opremanje njihovih najmilijih i pružiti sve potrebne usluge, već se obitelju dovodi pred savršen čin, samim tim što radnici mrtvačnice Bijeli brijeg biraju pogrebne sanduke i vrše opremanje”, navodi se u objavi Javnog poduzeća Komos, prenosi Bljesak.info.

Iz ovog poduzeća navode kako su oni gradsko javno poduzeće i pruža sve potrebne usluge te da posjeduju suvremenu mrtvačnicu s komorama ali i da im je ”onemogućeno da vrši prihvat umrlih osoba iz Covid bolnice, obzirom da pozivi za preuzimanje preminulih upućuju se isključivo mrtvačnicu Bijeli brijeg”.

”Ovo napominjemo što su nam se mnogi sugrađani žalili i što i sada dolaze sa pritužbama da su im troškovi tih usluga vrlo visoki i po njihovim kazivanjima oni iznose od 900,00KM do 1.400,00 KM, te da im je onemogućeno biranje i opreme i pogrebnog poduzeća. Imamo saznanja da Stožer Civilne zaštite Grada Mostara nije nikada razmatrao niti donosio nikakve mjere niti odluke o tome koje će pogrebno poduzeće vršiti preuzimanje umrlih osoba iz Covidu bolnice, pa smatramo da se ta odluka treba prepustiti članovima obitelji preminulih”, naveo je Komos.

Naime, Medžlis Islamske zajednice Mostar objavio je kako su dobivali pritužbe građana da su cijene pogreba preminulih od Covida preskupe. ”Dobili smo više pritužbi od naših članova. Mi ih razumijemo i smatramo da su troškovi previsoki, s obzirom da porodica uopće nema mogućnosti da odabere pogrebnu opremu. Smatramo da su troškovi izuzetno veliki”, rekao je za Preporod glavni imam MIZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Iz SBK-a Mostar su potvrdili kako je već duže vrijeme, na osnovu ranije potpisanog ugovora između SKB Mostar i Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg, koja posluje kao poseban pravi subjekt, ovo poduzeće jedino ovlašteno za preuzimanje tijela preminulih osoba, bez obzira šta je uzrok smrti.

Iz Gradske mrtvačnice, pak, ističu kako su se s pojavom slučajeva umrlih osoba od korona virusa na izvjestan način namučili dok nisu dobili preciznije protokole i procedure od kriznih štabova u našoj zemlji kako se ponašati u ovakvim slučajevima, jer im je prije svega bio cilj zaštititi svoje radnike. Protokol su usuglašavali i s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U početku je taj proces, s obzirom na brojne nepoznanice, bio značajno kompliciraniji.

Kako je za Preporod pojasnio Franjo Stojčić, odgovorna osoba iz Gradske mrtvačnice, njih iz SBK-a obavijeste o broju umrlih i njihovoj nacionalnosti, budući da postoje običajne razlike opremanja mrtvih. Kazali su da oni, za razliku od drugih pokopnih poduzeća, imaju stručno osposobljeno osoblje za ovu vrstu djelatnosti. ”U početku smo imali preporuke da se tijela nakon dezinficiranja stavljaju u limene sanduke. Kasnije su nam kazali da je to moguće uraditi uz dezinfekciju i s drvenim lijesom”, pojašnjava Stojčić.

U trenutku preuzimanja tijela, nastavlja on, nemaju kontakta s obiteljima umrlih, koje same biraju lijes. A kada je riječ o cijenama, u startu nisu znali kako da se ponašaju pa su, budući da nisu imali valjane narudžbe, koristili sanduke srednje vrijednosti. ”Netko nam kaže da bi volio skuplji, a netko jeftiniji. Mi u tom trenutku, kad preuzimamo tijelo, nemamo kontakta s obiteljima”, pojašnjava Stojčić. U razdobljima kad je broj umrlih veći, prinuđeni su koristiti one koje posjeduju u skladištima. Okvirno, cijene njihovih usluga kreću se u rasponu od 500 KM do 3000 KM, navodi Preporod.

Odgovarajući na prigovore koji su stigli Medžlisu Mostar, on je ukazao na činjenicu kako i u normalnim okolnostima cijene pogrebnih usluga nisu jednake u katoličkim i muslimanskim sredinama, pa ni u svim bosansko-hercegovačkim gradovima. Gradska mrtvačnica u krajnjem slučaju račun ispostavi obitelji umrlog, mada su, naglašava Stojčić, imali brojne slučajeve da su troškove plaćale pojedine firme, općine, udruženja i udruge. ”Obzirom na tešku situaciju, ako netko kaže da je u potrebi, mi smo spremni smanjiti troškove u stavkama naših usluga, a kada je u pitanju sanduk i drugi predmeti, tu stvarno ne možemo učiniti ništa”, poručio je Stojčić.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author