HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Danas je otišao i još jedan veliki hrvatski glumac – Špiro Guberina

Špiro Guberina, legendarni glumac, umro je danas. Tako se Hrvatska se oprašta od još jednog velikog glumačkog imena.

Naime, u 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina.

Vijest o odlasku glumca potvrdili su iz Doma gdje je proveo posljednje godine života.

Legendarnog glumca kojeg većina pamti po ulozi Jockana u Velom mistu sustigle su godine, a još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima, piše Večernji.

“Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti”, kazao je glumac novinaru portala Šibenski.

Tada je bio na rehabilitaciji, a zbog narušenog stanja tog ljeta glumac nije proveo ni dan u rodnom Šibeniku i na omiljenoj plaži Jadriji. To mu je palo jako teško. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku.

Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999. godine.

Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ivan Brešana i Marina Držića, a nastupao je i na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka).

Godine 1997. osnovao Mali hrvatski teatar “Kiklop”, koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2011.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author