HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Visoki priča o profesionalnosti: Zatražio ostavku Tegeltije

Sponzorisano

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko pozvao je u petak predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju da smjesta podnese ostavku nakon što su ga mediji u Sarajevu doveli u vezu s još jednim skandalom.

“VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”, poručili su iz OHR-a, nakon što se pokazalo da Tegeltija na neprimjeren način pogoduje i kadrovira namještajući mogući izbor jedne sutkinje.

U medije je procurila snimka na kojoj Tegeltija pojašnjava članici VSTV-a kako je moguće izabrati njezinu sestru za sutkinju u Banjoj Luci a da se pritom zaobiđu zakonske odredbe koje definiraju sukob interesa.

VSTV je neovisno tijelo koje ima ovlasti postavljati suce i tužitelje na svim razinama u BiH uz strogu provjeru ispunjavanja profesionalnih standarda i osobnog integriteta.

Snimku je objavio portal Istraga.ba navodeći kako ju je dobio od anonimnih pošiljatelja.

Tegeltija je potvrdio autentičnost snimke, no, istaknuo je kako je ona pribavljena protuzakonito pa ne može biti dokaz ni u kakvom postupku a dodao je kako nije učinio ništa protuzakonito jer osoba o kojoj se razgovaralo nije ni postala sutkinjom nego još uvijek radi kao stručna suradnica.

Tegeltija je 2019. dospio u središte pozornosti u sličnoj aferi koja je dobila naziv “Potkivanje”.

Također je tajno snimljen tijekom susreta s jednim poduzetnikom koji je od njega tražio da mu pomogne riješiti jedan sudski postupak.

Posrednik koji je poduzetnika povezao s Tegeltijom je nakon tog susreta u njegovo ime tražio “da se zahtjev potkuje” odnosno da se za Tegeltiju daju novci.

Tegeltija zbog toga nije snosio nikakve posljedice, no, sada se našao pod izravnim pritiskom da odstupi.

“Čini se da je nakon ovoga i nakon tzv. afere ‘Potkivanje’, teško, štoviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimci istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe a ono je temelj svake države i svakog društva”, stajalište je OHR-a.

Tegeltija je na poziciju predsjednika VSTV-a došao kao sudac iz Banje Luke.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author