12/01/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Inzko: Sljedeći cilj je zabraniti Dodiku putovanja u zemlje EU

U intervjuu za austrijski Standard visoki predstavnik Valentin Inzko govorio je o video konferenciji UN-a na kojoj su sudjelovali i predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, prenosi Deutsche Welle.

“Rusija je kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a pozvala na ovaj neformalni virtualni susret, želeći dati priliku prije svega Dodiku i Čoviću da prezentiraju svoje suprotne stavove u odnosu na moj izvještaj od 5. studenog”, rekao je Inzko pojašnjavajući da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio sudjelovati na sastanku, kritizirajući što su pozvani predstavnici tri najveće stranke a ne članovi Predsjedništva. On je dodao da na početku nije bilo predviđeno da on sudjeluje na konferenciji ali da je to učinio na želju europskih država – članica Vijeća sigurnosti. Na pitanje novinarke Standarda da prokomentira Dodikov napad na njega, Inzko je rekao: „Dodik je govorio 30 minuta, možda i duże. Mene i bivšeg visokog predstavnika lorda Paddyja Ashdowna je nazvao kriminalcima. Sve članice Vijeća sigurnosti kritizirale su glorificiranje ratnih zločinaca, poput spomen-ploče ratnom zločincu Radovanu Karadžiću na Palama. Dodik je predložio da je zajednički uklonimo. Meni ne pada na pamet da uklanjam ploču u čast na doživotnu robiju osuđenog ratnog zločinca Karadžića. Najprije mora biti promijenjen odgovarajući zakon ili uredba a onda i uklonjena odnosno zamijenjena ploča. To bi trebao uraditi onaj koji je tu ploču poručio, postavio i svečano otkrio, a to je bio Milorad Dodik.”

Inzko je na pitanje, kakve su bile posljedice ovog neformalnog skupa, odgovorio da još nikada u posljednjih 11 godina nije doživio da su se zemlje tako solidarizirale sa njim, posebno SAD i Njemačka. Delegacija Belgije je potakla donošenje zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje ratnih zločina poput genocida. Inzko je istakao da je članovima Vijeća sigurnosti na konferenciji UN-a jasno stavljeno do znanja, što se dešava na terenu u BiH.

“Lokalni političari dobili su mogućnost da razmotre Zakon u vezi sa negiranjem genocida, a onda će uslijediti naredni koraci. Isto važi i za slučaj da se ne ukloni ploča u čast Radovana Karadžića. Postavio sam rok od šest mjeseci da se ona ukloni. Sljedeći cilj je zabrana putovanja za Dodika u zemlje EU”, rekao je Inzko.

Na konstataciju novinarke da se Rusija sve više stavlja na stranu Dodika i pitanje kakvu poziciju ima Srbija, Inzko odgovara: „Rusija želi da se ukine funkcija visokog predstavnika i time je sa Dodikom na istoj liniji. A Srbija se do sada u govorima uvijek pozivala na Dejtonski sporazum i poštovala činjenično stanje”, rekao je Inzko u intervjuu za list Standard.

 

hb.hteam.org