HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Odgoda Olimpijskih igara koštat će Japan gotovo tri milijarde dolara

Sponzorisano

Procijenjeno je da će jednogodišnja odgoda Olimpijskih igara u Tokiju koštati Japan 300 milijardi jena (2,9 milijardi američkih dolara), uključujući 100 milijardi jena za borbu protiv novog koronavirusa, objavili su japanski mediji.

Lokalni organizacijski odbor, vlade Tokija i Japana odlučit će kako će podijeliti taj financijski teret. Iz Međunarodnog olimpijskog odbora poručili su da će pokriti dio troškova izazvanih odgodom, ali još uvijek nisu objavili detalje.

Prije nego što su u ožujku odlučili da će odgoditi održavanje Igara na godinu dana, očekivani troškovi održavanja OI u Tokiju bili su procijenjeni na 1,35 bilijuna jena (više do 12 milijardi dolara).

Organizatori, gradska i središnja vlast bi u srijedu trebali objaviti izvještaj o poduzetim mjerama u borbi protiv covida-19, objavio je Kyodo News pozivajući se na neimenovane izvore. Troškovi provedbe tih mjera uključivat će zdravstvenu infrastrukturu kao što su sustav testiranja i nabavka potrebne opreme za sprečavanje širenja virusa.

Domaćin Igara i japanska vlada nisu uspjeli zaustaviti sadašnji porast u broju zaraženih, što je potaknulo zahtjeve da se u Tokiju i još nekim većim gradovima smanji broj sati tijekom kojih restorani i barovi mogu biti otvoreni. U Japanu je u subotu bilo zabilježeno 2.674 novozaraženih osoba, što je najveći dnevni porast od izbijanja pandemije, od kojih je njih 561 bilo u Tokiju, objavilo je Ministarstvo zdravstva, rada i dobrobiti.

Japan je do sada izbjegao širenje virusa kakvo je zabilježeno u Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama, a statistika pokazuje oko 148.000 ukupno zaraženih i više od 2.100 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar