HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Američki stručnjak: Kim Jong Un i obitelj cijepljeni protiv koronavirusa

Sponzorisano

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni su u posljednjih nekoliko tjedana kineskim eksperimentalnim cjepivom protiv koronavirusa, objavio je jedan američki analitičar pozivajući se na dva neimenovana japanska obavještajna izvora.

Harry Kazianis, stručnjak za Sjevernu Koreju pri istraživačkom Centru za nacionalne interese u Washingtonu, ustvrdio je kako je, uz obitelj Kim, kinesko cjepivo dobilo i nekoliko viših sjevernokorejskih državnih dužnosnika.

Ne zna se koja je farmaceutska tvrtka sjevernokorejskome diktatoru omogućila cjepivo, niti je li ono dokazano sigurno, napomenuo je Kazianis.

U posljednja dva ili tri tjedna, Kim Jong Un i veći broj drugih visoko rangiranih dužnosnika unutar obitelji Kim i mreže vladajućih cijepljeno je protiv koronavirusa zahvaljujući cjepivu koje razvija kineska vlada, napisao je Kazianis u članku za portal 19FortyFive. Dodao je kako najmanje tri kineske tvrtke rade na razvoju cjepiva na covid-19, uključujući Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio i Sinophram Group.

Sinopharm je priopćio da je njihovo cjepivo u Kini primilo već gotovo milijun ljudi, iako nije poznato da je bilo koja od navedenih kompanija pokrenula treću fazu kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva na koronavirus.

Sjeverna Koreja nije potvrdila pojavu bolesti na svojem teritoriju, ali južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS) tvrdi kako izbijanje epidemije u toj zemlji ne može biti isključeno, s obzirom da je prije zatvaranja granice koncem siječnja imala trgovinsku razmjenu i potvrđene međuljudske kontakte s Kinom, odakle je pandemija i krenula.

Microsoft je prošli mjesec objavio da su dvije sjevernokorejske hakerske skupine pokušale upasti u mrežne sustave tvrtki koje rade na razvoju cjepiva u različitim zemljama, ne navodeći koje su tvrtke bile metama tih napada. Izvori su novinskoj agenciji Reuters potvrdili da je među njima bio i britanski farmaceutski div AstraZeneca. NIS je prošli tjedan objavio da je spriječio pokušaj sjevernokorejskog hakerskog upada u južnokorejske tvrtke koje rade na razvoju cjepiva za Covid-19.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author