HB.hteam.org

Portal hrvata HB

DR. KORDIĆ ZA HMS: Mostar je stolni grad Hrvata, ali i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika

Dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara i kandidat te stranke za gradonačelnika Mostara u potpunosti se oporavio od koronavirusa. U intervjuu za Hrvatski Medijski Servis govorio je o razlozima kandidiranja na ovu odgovornu dužnost kao i o potezima koje će učiniti ako dođe na čelo grada na Neretvi.

Između ostaloga je kazao da su za privid da je Mostar duboko podijeljen grad krive odluke visokih predstavnika, nesnalaženje međunarodne zajednice, ali i destruktivno ponašanje pojedinaca koje se koristi u političke svrhe. Dodao je da je Mostar stolni grad svih Hrvata, ai i europski i kozmopolitski grad svih građana koji u njemu žive za što se, kako kaže, zalaže i HDZ BiH.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Jeste li se oporavili od Covida 19 izazvanim pozitivnim testom na prisustvo koronavirusa? Kakva su vaša iskustva s tom bolešću?

KORDIĆ: Zahvaljujem na pitanju, osjećam se dobro i covid bolest je, srećom, iza mene. Ova bolest koju komuniciramo već 10 mjeseci nije nimalo bezazlena i koristim ovu priliku, a i osobno iskustvo, da ponovno pozovem sve naše sugrađane da ostanu odgovorni, poštuju preporučene epidemiološke mjere kako bi minimizirali posljedice i kako bismo svi zajedno što lakše prošli kroz ovu korona krizu. Pozitivno je, u cijeloj priči, što se nazire svjetlo na kraju tunela i vrlo je izgledan skori dolazak cjepiva koje bi nam trebalo pomoći okončati ovu pandemiju i svu agoniju koju je ona prouzročila.

HMS: Kako se, prema vašem mišljenju BiH, a posebno HNŽ i Mostar nose s pandemijom koronavirusa?

KORDIĆ: Grad Mostar se od početka epidemije dobro organizirao kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno svoja dva Doma zdravlja. Sjetit ćemo se kako od početka epidemije gdje su Grad Mostar, a samim time i HNŽ, bili opterećeni izuzetno visokim brojevima oboljelih od covida, a činjenica je kako nam sustav još uvijek uspijeva odgovoriti svim izazovima pandemije, govori da se mi jako dobro nosimo sa ovom krizom. Siguran sam da je to u velikoj mjeri rezultat načina i organizacije zdravstvenog sustava u cijelosti, a posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno Domovima zdravlja. Statistički gledano zadnjih mjesec dana, tjedna incidenca od 700 oboljelih na 100 000 stanovnika ne raste što nam sugerira kako se nalazimo na platou ovog vala te iz istog razloga očekujemo kako će dalje pridržavanje svih epidemioloških mjera rezultirati padom krivulje incidence ili u najgorem scenariju ostati na ovoj razini. Napominjem kako to isključivo ovisi o našem ponašanju i poštivanju propisanih mjera. Isto tako vidimo u zemljama okruženja da na istu incidencu imaju vrlo ozbiljne probleme u svojim zdravstvenim sustavima pa mi to daje za pravo da kažem kako smo u gradu Mostaru, po pitanju zdravstva, dorasli zadatku.

HMS: Nositelj ste liste HDZ-a BiH za gradsko vijeće Mostara i kandidat za gradonačelnika Mostara. Zbog čega ste se odlučili okušati u “političkoj utakmici”?

KORDIĆ: Politika je, kao i zdravstvo djelatnost čijim se obavljanjem služi čovjeku i nastoji mu se pomoći, naravno kroz svaku od tih djelatnosti na njima specifičan način. Ipak, kao liječnik, humanist, čovjek koji skrbi o zdravlju drugih, pri svakom kontaktu s osobom kojoj je liječnička skrb potrebna, nastojim birati najučinkovitija rješenja za djelotvorno otklanjanje problema svojih pacijenata. S druge strane i političar u prvom redu mora biti humanist, on mora svakim svojim postupkom pomagati onima koji su upućeni na njegovo područje djelovanja. Dakle, i on mora služiti onima koje predstavlja. Upravo zato i političar bira najučinkovitija rješenja za otklanjanje problema koji su u njegovu djelokrugu i čini sve kako bi služio svojim sugrađanima, svome narodu i svojoj domovini. Duboko sam uvjeren da mogu pomoći svome gradu i svojim sugrađanima, imam viziju za učinkovito rješavanje mnogih problema i unaprjeđenje kvalitete života.

HMS: Osim vas, nositelj liste koalicije bošnjačkih stranaka predvođenih sa SDA je dr. Zlatko Guzin, a koalicije srpski stranaka “Ostajmo ovdje – zajedno za naš Mostar” je dr. Velibor Milivojević. Što kažete na činjenicu da su, uključujući i vas, nositelji listi za Gradsko vijeće liječnici na odgovornim dužnostima?

KORDIĆ: Činjenica da su tri nacionalne stranke birale liječnike na liste za Gradsko vijeće nije iznenađujuća, jer liječnici funkcioniraju po svome habitusu na brz, odgovoran, promišljen i konkretan način, što je vrlo primjenjivo i na području politike. Dvoje spomenutih mojih kolega su također izvrsni liječnici i kako navodite činjenica da izvršavamo odgovorne dužnosti je rezultat našeg dosadašnjeg truda, rada i zalaganja.

HMS: Često se u javnom diskursu zna čuti da je Mostar duboko podijeljen grad. Koje je vaše mišljenje o toj tvrdnji i koliko opterećenost nacionalnim odnosima Hrvata i Bošnjaka utječe na izborni proces?

KORDIĆ: Mostar je podijeljen grad onoliko duboko koliko je Neretva duboka duž svog toka. Jedino se s tim može dovesti u vezu sintagma duboko podijeljen grad. Taj privid podijeljenosti je posljedica odluka visokog predstavnika, nesnalaženje međunarodne zajednice sve ove godine, ali i dugogodišnjeg neiskrenog i destruktivnog ponašanja pojedinaca u Gradu Mostaru, i koristi se isključivo u političke svrhe. Popis stanovnika 2013. je dao jasne podatke o strukturi stanovnika u Gradu Mostaru, i čak mogu i razumjeti da nekome ti podaci ne odgovaraju ali su to službeni podaci i oko toga se ne trebamo raspravljati. Grad Mostar je stolni grad svih Hrvata, ali je isto tako i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika za što se mi zalažemo. Hrvatski narod i HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda jedini zagovaramo jednakopravnost svih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine. Nema niti jednog razloga da tako ne bude i u Mostaru, iako naši zahtjevi da to bude pravilo u svim sredinama ne nailaze na podršku od stranke Bošnjaka. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda, i naravno da postoje odnosi među narodima, i postojat će još dugo, ali tu dolazimo u sličnu situaciju kao i sa sintagmom duboko podijeljen grad, gdje nacionalni odnosi odnosno problematiziranje istih služe za ostvarivanje privatnih političkih i/ili financijskih ciljeva određenih skupina, umjesto da se doživljavaju kao realnost i možda prilika da ovaj grad bude kvalitetnije mjesto za život.

HMS: Ako postanete gradonačelnik Mostara, koji će biti prioriteti nove gradske administracije s vama na čelu?

KORDIĆ: Prioritet nove gradske administracije bih stavio na funkcionalno djelovanje javnih poduzeća, a potom i drugih preostalih segmenata . Smatram da je potrebno omogućiti djelotvorno pružanje svih gradskih usluga u potpunosti. S druge strane snažno ću se zalagati za participaciji građana, kroz razne dijaloške okvire. Građani moraju sudjelovati u kreiranju gradskih politika, a svi djelatnici Gradske uprave i gradskih poduzeća i ustanova preuzeti odgovornost za svoj rad ili nerad na temelju kojeg će se, između ostalog, poboljšavati stanje u Gradu Mostaru.

HMS: Ne poštujući ustaljene natječajne procedure bošnjačka većina je, potpomognuta srpskom oporbom u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, izabrala novi saziv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i prolongirala održavanje izbora u Mostaru u odnosu na sve druge lokalne zajednice u BiH. Kada sve ovo uzmemo u obzir, vjerujete li da će izborni proces u Mostaru biti do kraja transparentan?

KORDIĆ: Odgovor proizlazi iz samog pitanja. Nažalost, institucija koja je zadužena za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini je duboko kompromitirana i politički kontrolirana da je zaista upitno u kojoj mjeri možemo vjerovati u njihovu spremnost da će ovaj izborni ciklus voditi na način da mandati zaista pripadnu onima koje su birači izabrali. Svjedočili smo kašnjenju i nesnalaženju u određenim situacijama u netom završenom izbornom ciklusu u ostalim jedinicama lokalne samouprave, a i sama činjenica da se izbori u Gradu Mostaru održavaju izvan redovnog izbornog ciklusa iako je potpisan sporazum definirao da se izbori moraju održati u isto vrijeme, upućuje nas na to da ćemo sami morati osigurati transparentnost izbornog ciklusa. Održavanjem izbora na dan 20.12. dovedeni smo u situaciju, da ukoliko želimo adekvatno pratiti aktivnosti koje se događaja nakon dana izbora moramo biti u Sarajevu u vrijeme Božićnih blagdana, upravo da bi zaštitili glasove birača jer nažalost izgleda da je važnije tko broji u Sarajevu nego za koga je tko glasovao. Sve rečeno ukazuje, najblaže rečeno, na neobične aktivnosti Središnjeg izborenog povjerenstva kada je riječ o održavanju izbora u Gradu Mostaru.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author