HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Božićna zvijezda: Trikovi kako da potraje dulje – prvi korak je izbor one prave u trgovini

Sponzorisano

Ovu biljku nije potrebno presađivati, u većini slučajeva može cijelu godinu preživjeti u tegli u kojoj je i kupljena. Važno je da se redovito zalijeva, rekla nam je Danijela Mitrović.

Kad kupujete božićnu zvijezdu, pripazite na nekoliko stvari kako bi njezina ljepota potrajala. Kao prvo, obratite pažnju da je čvrsta i gusta. Na njoj ne bi smjelo biti žutih listova već je poželjno da su lijepe zelene boje. 

– Kod kupovine pripazite da su listovi zdravi i čvrsti. Nemojte uzimati biljke sa presušenom zemljom. Naime, jednom presušena biljka se više ne može oporaviti zbog mlijeka u listovima. Božićna zvijezda odlično podnosi sobne temperature, ali bitno je da biljka nikad ne dehidrira jer spada u mlječike. Također, ne smije nikad stajati u vodi – objasnila nam je Danijela Mitrović, poljoprivredni tehničar iz rasadnika i cvjećarnice ‘Mimoza’ u Zagrebu.

Znači, nakon što je zalijete, malo pričekajte pa iz tanjurića uklonite višak vode.

Pojasnila nam je i kako adekvatno brinuti o božićnoj zvijezdi, kako bi poživjela do idućeg Božića.

– Smjestite je negdje gdje ima dovoljno svjetlosti, a da nije na direktnom suncu. Također, bitno je da se biljka noću nalazi u tamnoj, a ne osvijetljenoj prostoriji. Temperatura u prostoriji ne bi smjela pasti ispod 18 stupnjeva. Božićna zvijezda voli prozračnu zemlju koja ne zadržava vodu, crni i bijeli treset pomiješan sa perlitom – dodala je.

– Ovu biljku nije potrebno presađivati, u većini slučajeva može cijelu godinu preživjeti u tegli u kojoj je i kupljena. Prskanje vodom po listovima nije potrebno, ali je vrlo važno da se redovito zalijeva. Voda može biti iz slavine ili je možete pustiti da odstoji koji dan. Ukoliko se dogodi da listovi postanu mlitavi i počinu poprimati žutu boju, tada je problem uglavnom u količini vode, ili previše ili premalo – pojasnila nam je Danijela Mitrović.

Inače, božićna zvijezda je višegodišnja biljka podrijetlom je iz Meksika, a prema vjerovanju Asteka nastala je nakon što se njihova božica razočarala u ljubav. Od silne tuge i razočaranja srce joj je puklo, a od kapi krvi nastala je božićna zvijezda.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author