HB.hteam.org

Portal hrvata HB

‘Osvijestio sam Vijeće sigurnosti UN-a o pozivima bošnjačkih stranaka za kršenjem Daytona sada i 2022. godine’

Sponzorisano

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je za sve potrebne reforme u BiH, počevši od izmjena Izbornog zakona, nužan politički dijalog, a da je u ovom slučaju ključan između predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda.

“U posljednje vrijeme je puno govora o izmjenama Izbornog zakona, što u političkim krugovima, što u javnosti. Jedno je sigurno, a to je pojačana posvećenost europskih i međunarodnih partnera pitanju potrebe izmjene Izbornog zakona”, rekao je Čović.

On je ocijenio kako je sve više onih koji shvataju važnost izmjena koje će jamčiti legitimnost političkih predstavnika, čime će se u značajnoj mjeri relaksirati politički dijalog i pažnju prebaciti na svakodnevni život stanovnika i dugoročne strateške ciljeve BiH.

“Nadam se kako ćemo uskoro konačno riješiti i to pitanje, te imati legitimne političke sudionike u svim razgovorima važnim za BiH i njenu budućnost”, istaknuo je Čović za današnji sarajevski “Dnevni avaz”.

Komentirajući priče o trećem, hrvatskom entitetu u BiH, Čović je rekao kako je činjenica da Hrvati godinama, čak i desetljećima, pokušavaju naći optimalno rješenje za zaštitu hrvatskog naroda, njegovih prava i identiteta u BiH.

“Istina, pokazalo se kako to nije lak zadatak i da drugi rade sa suprotnim ciljem, ali uvjeren sam da BiH ima kapaciteta za političku zrelost. Mi, legitimni predstavnici Hrvata, zagovaramo poštovanje Ustava i zajamčenih prava konstitutivnih naroda”, dodao je lider HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, Daytonski mirovni sporazum nije predvidio “brutalno kršenje prava jednog od tri konstitutivna naroda” i trpi teške povrede koje svakodnevno destabiliziraju politički dijalog i napredak.

“To su činjenice koje bi nas trebale ujediniti i potaknuti na zrelost širom političkog spektra”, rekao je Čović.

Osvrćući se na svoje nedavno obraćanje UN, predsjednik HDZ BiH ocijenio je kako je javnost, posebno dio političkog Sarajeva, iznenadilo što je, možda jasnije i glasnije nego u ranijim istupima, istaknuo ono što hrvatski narod u BiH danas posebno zabrinjava i poručio da su veoma važni takvi otvoreni razgovori, puni uvažavanja.

“Iskazao sam zgražavanje trendom nelegalne karakterizacije hrvatskog naroda manjinom, te osvijestio o pozivima bošnjačkih stranaka za kršenjem Daytonskog sporazuma sada i 2022. godine. Istaknuo sam i ignoriranje nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH, nelegalnost i nelegitimnost Središnjeg izbornog povjerenstva, te neprovođenje potpisanih dogovora pred međunarodnim predstavnicima, kao što je sporazum iz Mostara”, naglasio je Čović.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author