HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Igor Štagljar objasnio zašto su cjepiva protiv korone sigurna

Sponzorisano

Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar pojasnio je zašto su cjepiva protiv korona virusa sigurna, piše Večernji list.

Na pitanje kako funkcioniraju mRNA cjepiva, odgovorio je: “Cjepiva općenito funkcioniraju tako da “treniraju” naš imunološki sustav da prepozna dijelove virusa/bakterija (zajedničkim imenom patogena), te da ga onda potaknu da proizvodi imunitet ili u obliku antitijela (govorimo o tzv. humoralnom imunitetu), ili obliku memorijskih T-stanica (tzv. stanični imunitet). Povijesno gledano, cjepiva su bila pripremana na nekoliko načina koji koriste (i) oslabljeni virus, (ii) inaktivirani virus, ili pak (iii) pročišćene proteinske komponente virusa. No, mRNA cjepiva su sasvim drugačija jer ne koriste niti jednu od gore navedenih strategija, već potpuno novu i inovativnu tehnologiju”.

“Osobe koje primaju mRNA cjepiva dobivaju ih u dvije različite doze, u razmaku od dva tjedna, u kojima oni zaprimaju samo minijaturni dio genetičkog materijala SARS-CoV-2 koronavirusa – radi se o mRNA molekulama koje kodiraju čuveni protein šiljka (engl. Spike ili S-protein) novog korona virusa”, dodao je.

Potom je pojasnio mogu li mRNA cjepiva promijeniti naše kromosome, tj. genetičku informaciju.

“Bitno je naglasiti da, iako mRNA predstavlja genetički materijal, ona nema nikakve veze s DNA molekulama koje su sastavni dio naših kromosoma. Drugim riječima, takve mRNA molekule nikako ne mogu biti prenesene na buduće generacije. Zašto? Iz jednostavnog razloga što nakon injekcije mRNA molekula koje kodiraju za virusni protein šiljka SARS-CoV-2 koronavirusa u tijelo neke osobe te molekule dovode do sinteze proteina šiljka (S-proteina), a ubrzo nakon toga se dotične mRNA razgrade, tako da ne postoji nikakva mogućnost da se one ugrade u naše kromosome i na taj način promijene našu genetičku informaciju. Prema tome, budite spokojni – takva mRNA cjepiva sigurno neće promijeniti vaše kromosome!”, naveo je Štagljar.

Na pitanje možemo li se pouzdati u nova cjepiva, rekao je: “Iako mRNA cjepiva nikada do sada nisu stigla na tržište i bila odobrena za uporabu, ona su u posljednjih 15 godina već bila testirana na ljudima, i to u slučaju četiri različite zarazne bolesti: bjesnoće, gripe, citomegalovirusa, kao i Zika virusa. Prema tome, biomedicina je u proteklih 15 godina naučila jako puno o načinu pripravka mRNA cjepiva, a to najbolje dokazuju i nedavni rezultati faze III kliničkih istraživanja koje su provele Pfizer/BioNTech i Moderna, a koja su pokazala izvanrednu efikasnost oba cjepiva na velikom uzorku od 30.000 (Moderna) i 55.000 (Pfizer/BioNTech)”.

Dodao je kako je hvalevrijedna vijest da su članovi Stožera najavili da će se cijepiti pred kamerama. “Mislim da ovakve geste jasno dokazuju našu vjeru u sigurnost i efikasnost mRNA cjepiva”, rekao je, piše Večernji.hr.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author