HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Inzko je nešto pričao o pomirenju, ratu, miru…

Sponzorisano

Nekadašnji kancelar Zapadne Njemačke Willy Brandt na današnji dan, 7. prosinca 1970. godine, napravio je povijesni čin kada je kleknuo pred Spomenikom junacima Varšavskog geta i zatražio oprost za zločine počinjene za vrijeme nacističke vlasti.

Tim činom je otvorio novo poglavlje pomirenja između naroda Njemačke i Poljske. Istovremeno je otvorio i novo poglavlje njemačke budućnosti.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u priopćenju OHR-a naglasio je koliko je značajno priznavanje zločina i odavanje počasti svim žrtvama ako jedno društvo želi zaliječiti rane i krenuti naprijed.

– Da bi pomirenje bilo uspješno, žrtve zaslužuju najviši stupanj poštovanja, a počinitelji odgovarajući sudski proces. Lideri koji žele biti prepoznati kao osobe koje poštuju i prihvaćaju europske vrijednosti moraju staviti istinu, pravdu i pomirenje na prvo mjesto, te ni u kakvim okolnostima ne smiju sebi dozvoliti da se nađu na pogrešnoj strani povijesti tako što će negirati zločine ili glorificirati zločince – kazao je Inzko.

Smatra da je to posebno značajno za zemlju poput Bosne i Hercegovine čiji je cilj da ostavi posljedice stravičnog rata iza sebe i okrene se europskoj budućnosti.

– S tim u vezi, želim podsjetiti i na nedavnu izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji je, njegujući ostavštinu Willyja Brandta, rekao da, ako zemlja želi da se pridruži Europskoj uniji, nema mjesta za negiranje ratnih zločina ili glorificiranje ratnih zločinaca – izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodao je da trebamo biti zahvalni Willyju Brandtu i Njemačkoj što su nam pokazali da postoje alternative i bolji načini da se i pojedinci i države kreću naprijed, navodi se u priopćenju.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar