HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Bugajski i Serwer predlažu Bidenu nametanje građanskog ustava BiH i slanje američkih trupa u Brčko

Sponzorisano

SASLUŠANJE U AMERIČKOM KONGRESU

U Komitetu za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD u tijeku je saslušanje na kojem sudjeluju kako ih se predstavlja stručnjaci za Zapadni Balkan. Dvojica od tih stručnjaka Daniel Serwer i Janus Bugajski otvoreni su lobisti bošnjačke hegemonističke politike. Oni su i na ovom saslušanju zagovarali nametanje građanskog koncepta u BiH.

Oni, na žalost, daju prepruke budućnoj administraciji, koju će predvoditi Joe Biden, o tome kakve stavove zauzeti prema našoj regiji.

Stručnjaci, među kojima su bivša državna tajnica Madeleine Albright, profesor John Hopkins univerziteta Daniel Serwer i analitičar Janusz Bugajski, novoj administraciji dat će preporuke za dalje djelovanje na Balkanu, piše Avaz.

Saslušanje je otvorio kongresmen Eliot Engel, predsjedavajući Komiteta.

Saslušanje je otvorio kongresmen Eliot Engel, predsjedavajući Komiteta

On je najprije govorio o Kosovu, potom i o BiH.

Podsjetio je da je uskoro godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu kojim je okončan rat u BiH.

Dodao je da je Dejton zaustavio rat ali je kreirao pat poziciju. Dodao je da je BiH sada etnički kontrolirana država koja je „zaglavila“ u ovoj situaciji.

– Bosna je zamrznuta, Republika Srpska blokira odluke od interesa za BiH. Ovo mora prestati – rekao je Engel.

Dodao je da Biden mora pitati što dolazi sljedeće, jer Dejton više ne funkcionira.

Potom se obratila Madeleine Albright.

Madeleine Albright, bivša američka državna tajnica

Ona je također podsjetila da je uskoro 25 godišnjica Dejtona.

– SAD i saveznici su uradili pravu stvar da zaustave krvoproliće na Kosovu i u BiH.

No, regija se suočava danas s mnogo izazova. Balkan je danas stabilniji nego što su mnogi mislili. Zemlje nisu otišle u nasilje već rade na integracijama – rekla je Albright.

Dodala je da je Biden angažiran na Balkanu još iz vremena dok je bio senator.

– Znam da razumije ovu regiju i njenu važnost za SAD. Njegov tim je spreman pomoći zemljama da krenu naprijed u integracijama – rekla je ona.

Dodala je da je ova vizija regija danas u opasnosti.

Korupcija je veliki problem a nacionalistički lideri koriste etničke podjele, naglasila je. Dodala je da Kina i Rusija provode svoje interese u regiji.

– Naredna administracija mora razviti novu regionalnu strategiju. Predlažem tri elementa. Prvi je uska suradnja sa EU. Zemlje Balkana trebaju biti u EU – kazala je ona.

Kao drugo, kazala je da se mora obračunati s korupcijom.

Na kraju, SAD i saveznici trebaju se okrenuti regionalnom pristupu te treba osnažiti ekonomske veze zemalja s EU.

– Kosovo treba postati normalna država u UN-u. U BiH je Dejton zaustavio rat ali lideri žele zadržati vlasti makar time zadržavali i državu. SAD moraju pomoći državama da krenu naprijed. Sprema sam da uradim sve što mogu da pomognem novoj administraciji da uspije – naglasila je.

Nakon nje se obratio Daniel Serwer.

– Suverenitet i teritorijalni integritet BiH jednako su opterećeni kao i Kosovo. Daytonski sporazum postignut prije 25 godina ostavio je teritorijalnu podjelu i etničku podjelu vlasti, završavajući strašni rat. Ta formula više nema smisla za međunarodnu zajednicu koja plaća mnoge račune u BiH ili za njene građane koji trpe disfunkcionalno upravljanje – kazao je Serwer.

Daniel Serwer. Foto: Birn

Naveo je da Dayton danas služi interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državnicu za odcjepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

– SAD bi trebale pritisnuti Europljane da sankcioniraju one koji zagovaraju neovisnost Republike Srpske te da ojačaju i premjeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na sjeveroistoku zemlje kako bi blokirali secesiju. Sjedinjene Države bi trebale blokirati prekomjerno rusko naoružavanje entitetske policije, kao i hrvatsko i srbijansko političko uplitanje – istakno je Server.

Europa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalificirati za članstvo u EU, navest će u svom govoru.

– Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestat će. Amerikanci i Europljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava. Nitko izvan Bosne i Hercegovine ne može reformirati njen Ustav. Potreban je narodni pokret. Sjedinjene Države, zajedno s Europljanima, trebaju zaštititi taj narodni pokret od represije, dok lišavaju entitete financijskih sredstava i preusmjeravaju ih na središnju vladu i općine – Serverov je stav.

Nakon Severa govorio je Bugajski.

– Stalne prijetnje integritetu BiH moraju imati posljedice i kazne, jer ograničavaju ekonomski razvoj, ograničavaju strana ulaganja, podstiču međuetničke nesloge, radikalizam i ugrožavaju opstanak države – istaknuo je Bugajski.

Bugajski predlaže i da se BiH što prije približi članstvu u NATO kako bi se odbio negativan utjecaj Rusije. Ističe kako će to donijeti sigurnost svim narodima u BiH i spriječiti izglede za oružane sukobe i podjele.

Janusz Bugajski

– U ovoj klimi državne paralize, srpski entitet se neprestano pomicao s autonomije prema suverenitetu, a njegov vođa Milorad Dodik, s moskovskim financijskim, političkim, i propagandnom podrškom stalno nade u podjele. To je dovelo u iskušenje i neke hrvatske političare da pozovu za formiranje trećeg entiteta. Bošnjački političari su još uvijek predani očuvanju teritorijalnog integriteta – navodi Bugajski, između ostalog.

Da bi riješili bosanski ćorsokak, navodi on, američki dužnosnici usko surađujući s predstavnicima EU moraju osmisliti putokaz za dalekosežne administrativne, ustavne i izborne reforma.

– Bez napretka u sljedećih nekoliko godina nova frustrirana generacija 25 godinama nakon Dejtona bi ponovno mogla posegnuti za drugim oružjem kao izlazom iz slijepe ulice. Za razliku od 1990-ih, Washington mora spriječiti izbijanje nasilja i ne pokušavati ga ugasiti nakon što se razbukta. Status quo između dva entiteta nije održivo dugoročno rješenje i može se pretvoriti u regionalni kaos – smatra Bugajski.

Američka administracija u tandemu s EU ima, kako ističe, na raspolaganju nekoliko alata kojima može promovirati reforme i njegovati građansku BiH.

– Diplomatska, politička i materijalna podrška građanskoj politici u cijeloj zemlji može se značajno povećati, vladavina zakon se može ojačati kako bi se osiguralo da se pravosudni sustav odvoji od političkog interesa. Ekonomski instrumenti su i mrkva i štap – potičući reformu, jačanje središnje vlade i učinkovitije lokalne samouprave, istodobno istiskujući sredstva entitetima i kantonima koji blokiraju funkcioniranje države. Separatisti mogu biti potisnuti i sankcionirani razotkrivanjem njihove korupcije i ilegalnih veza s ruskim oligarsma – navodi Bugajski.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author