HB.hteam.org

Portal hrvata HB

SMJERNICE ZA BOŽIĆ: Više misa – manje ljudi, blagoslov obitelji odgoditi ili obaviti ispred kuća i stanova

Sponzorisano

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i mons.dr.Tomo Vukšić nadbiskup koadjutor iz Opće bolnice u Sarajevu ‘Abdulah Nakaš’, gdje se liječe od koronavirusa, svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije uputili su smjernice za slavljene Božića ove godine.

Poziv na savjesno djelovanje

“Pandemija koronavirusa već nekoliko mjeseci pred nas stavlja razne izazove za redovito i svakodnevno pastoralno djelovanje i vjernička okupljanja, pa tako i u ovom svetom vremenu došašća i priprave za slavljenje svetkovine Božića. K tome, zbog različitosti epidemioloških mjera i preporuka nadležnih vlasti nije uvijek lako donijeti odredbe koje su jednako primjenjive na području cijele Vrhbosanske nadbiskupije. Stoga, smjernice koje ovdje donosimo znak su naše pastirske skrbi za povjerene nam vjernike, i ujedno poziv na načelo razboritog i savjesnog pastoralnog djelovanja svih župnika i upravitelja župa”, poručuju kardinal Puljić i biskupa Vukšić.

No, oni ipak ostavljaju prostora da se svaki župnik dodatno savjetuje sa svojim župnim pastoralnim vijećem kako bi se našla najprikladnija rješenja za prilagodbu smjernica konkretnim okolnostima, a nadasve epidemiološkoj situaciji.

Smjernice se odnose na ponašanje tijekom posjeta bolesnicima, zajedničke ispovijedi i Misa zornica, kao i slavljenja mise polnoćke, blagoslova obitelji itd.

Tako se navodi da je pohod bolesnika, koji uključuje ispovijed i pričest, pa i bolesničko pomazanje, sastavni dio njihove duhovne priprave za slavljenje Božića za koju ih ne treba zakidati, ali da se isti može obaviti tijekom cijelog vremena došašća, uz prethodni dogovor s obitelji ili s bolesnicima, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, i bez nepotrebnog zadržavanja.

Izbjegavati zajedničke ispovijedi u župama

Što se tiče zajedničke ispovijedi po župama i Misa zornica, kardinal Puljić i biskup Vukšić navode da se, “u ovim izvanrednim okolnostima od župnika traži veća osobna pastoralna zauzetost oko duhovne priprave vjernika za slavljenje Božića, koja uključuje i ispovijed.

“U župama koje imaju manje vjernika, župnik može ponuditi mogućnost za ispovijed bilo prije Mise zornice, bilo u određene dane tjedna, o čemu će vjernike pravovremeno i prikladno obavijestiti. Mise zornice neka se slave uz poštivanje odredaba nadležnih vlasti o okupljanjima. U mnogoljudnijim župama, osim prije mise zornice, ispovijed se može organizirati u više dana i termina u župnoj crkvi, kao i u filijalnoj crkvi ili crkvama, tamo gdje postoji više njih. Treba, dakle, nastojati izbjegavati uobičajene zajedničke ispovijedi po župama, a tamo gdje to nije moguće, neka se, uz poštivanje propisa nadležnih vlasti o okupljanjima, ponudi više termina za manje skupine vjernika, koje mogu biti podijeljene po gradskim četvrtima ili selima. U svakoj od navedenih mogućnosti treba strogo obdržavati naše prethodne odredbe o mjestu i načinu ispovijedanja, koje su još uvijek na snazi”, navodi se u smjernicama.

Nema polnoćke kao nekada

I Puljić i Vukšić ističu kako je jasno da se misa polnoćka ne može organizirati kao prošlih godina, već u skladu s odlukama nadležnih vlasti o ograničenom broju sudionika na javnim okupljanjima, a samim time i na misnim slavljima, ali i o mogućem ograničenom kretanju koje će eventualno biti na snazi u božićne dane.

“Stoga je razborito i potrebno uobičajeni termin mise polnoćke pomaknuti za svima prihvatljivo vrijeme, dok se u župama koje imaju više vjernika može imati više misnih slavlja i na više mjesta, posebno u filijalnim crkvama. To isto vrijedi i za misna slavlja na Božić, kada župnik može slaviti tri mise. Ujedno, vjernike se može pozvati da zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi u ovim svetim danima udovolje bilo na Badnjak, bilo na dan Božića”, smjernice su za Božić.

Blagoslov obitelji: odgoditi ili obaviti ispred kuća i stanova

Što se tiče Blagoslova obitelji, a zbog različitosti jačine pandemije od županije do županije, pa čak od mjesta do mjesta, poziva se da se blagoslov obitelji ne planira niti obavlja bez prethodnog dogovora s članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća.

“U formuliranju najprikladnijeg rješenja možete se također voditi prema ovim mogućnostima: odgoditi blagoslov do povoljnije epidemiološke situacije; ne držati se uobičajenih dosadašnjih termina, od Božića do Bogojavljenja ili do Krštenja Gospodinova, nego pohod obaviti u dužem vremenskom razdoblju dnevno posjećujući manji broj obitelji; pozvati vjernike da se prijave za pohod i blagoslov i ako je potrebno obaviti ih na način kako najbolje odgovara obitelji; pohod i blagoslov obaviti s obiteljima ispred kuća i stambenih jedinica”, neke su od mogućnosti i za rješenje ovog pitanja.

Posebno se naglašava važnost pridržavanja epidemioloških mjera, izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja i kontakata, te da se kod obavljanja pohoda i blagoslova treba voditi računa o tome da se “ne naškodi ni svome zdravlju niti zdravlju vjernika”, a obitelji podsjećati da blagovremeno obavijeste o pojavi simptoma bolesti koronavirusa kako bi se posjet i blagoslov mogli odgoditi.

Obojica nadbiskupa pozivaju na pojačanu molitvu i solidarnost i suradnju.

“Zahvalni za sve vaše molitve i brigu, pozdravljamo vas iz Opće bolnice u Sarajevu s liječenja od koronavirusa”, stoji na kraju poruke o smjernicama djelovanja za Božić 2020. godine kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog  i nadbiskupa koadjutoramons.dr. Tome Vukšića.

Oporavak kardinala i nadbiskupa na dobrom putu

Inače, i Puljić i Vukšić 3. prosinca, zbog zaraženosti koronavirusom hospitalizirani su u sarajevskoj Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i dobro se oporavljaju.

Informacije o zdravstvenom stanju dvojice vrhbosanskih nadbiskupa za “Katolički tjednik” dali su oni sami.

„Na vrijeme smo došli u bolnicu, i Bogu sam zahvalan, jer oporavak ide dobro. Obojica se pod nadzorom liječnika dobro oporavljamo. Zahvalni smo svima koji se zanimaju za naše zdravlje i prate nas svojom molitvom. Na poseban način zahvalni smo i medicinskom osoblju koje skrbi za nas“, rekao je kardinal Vinko, a slično se izrazio i nadbiskup Tomo koji je istaknuo kako nema nikakvih tegoba i da je Bogu zahvalan za „ovu kušnju“. Spomenuo je da vrijeme u bolnici, uz redovite bolničke procedure, provodi i kako bi posjetio druge bolesnike i ohrabrio ih u njihovoj boli.

Također, obojica su kazali kako su obasuti pozivima i porukama ljudi koji se zanimaju za njihovo zdravstveno stanje te izrazili zahvalnost. Preporučili su i dalje u molitve vjernika, ne samo sebe nego i sve oboljele od koronavirusa i sve medicinske djelatnike.

Zbog nepredvidljivosti djelovanja virusa COVID-19 teško je prognozirati kada će kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić biti otpušteni iz bolnice, ali će o svemu javnost biti blagovremeno obaviještena.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author