HB.hteam.org

Portal hrvata HB

U četvrtak EU o uvođenju sankcija Turskoj

Sponzorisano

ODGOVOR NA NASTAVAK ERDOGANOVE POLITIKE

Ministri vanjskih poslova Europske unije priopćili su u ponedjeljak da Turska nije pomogla u rješenju spora oko eksploatacije resursa prirodnog gasa u istočnom Mediteranu, ali su ostavili eventualnu odluku o kaznenim sankcijama za samit EU u četvrtak.

Dvadesetsedam ministara, koji su dobili zadatak da procijene teren za uvođenje ekonomskih sankcija Ankari, nisu išli dalje od jednoglasnog zaključka da je Turska pojačala napetosti od listopada, kada su čelnici EU uputili prijetnju uvođenjem kaznenih mjera u prosincu, prenosi Fena.

– Nažalost nismo uočili mnogo napretka ili poboljšanja od posljednjeg sastanka Europskog vijeća – izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell novinarima, misleći na samit održan 1. i 2. listopada na kome su čelnici EU dali vremena Ankari da pronađe diplomatsko rješenje.

– Nismo uočili suštinske promjene pravca u turskom ponašanju. Upravo suprotno, situacija se u nekoliko aspekata pogoršala – kazao je Borrell, koji je predsjedao sastankom.

NATO saveznica i pretendent na članstvo u EU, Turska, tvrdi da polaže pravo na gasne resurse u vodama istočnog Mediterana na koje također polažu pravo Grčka i Cipar, u sporu koji je pojačao teritorijalne pretenzije na podijeljeni otok Cipar, oko morskih granica Grčke i Turske i nezadovoljstvo širom vanjskom politikom Turske, prenosi Reuters.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author