HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Nova era Aluminija: Do sada uložena tri milijuna KM, do kraja godine planirano još sedam

Sponzorisano

U travnju 2020. godine, slobodno se može reći, započela je nova era za Aluminij u Mostaru.

Pandemija COVID-19 koja je zahvatila cijeli svijet, pa tako i BiH, bila je u svojim počecima i tada nitko nije znao kako će i koliko to biti izazovna godina za sve. Posebno za gospodarstvo, piše Večernji list BiH.

Razdoblje transformacije i pripreme

Ljevaonice započelo je tijekom kolovoza 2020. godine, kada su i prvi radnici došli na kapiju Aluminija. Mnogi ljudi nemaju ni osnovno znanje o aluminijskoj industriji i što uopće znači pokrenuti peći koje su bile ugašene 16 mjeseci. Izazovi i veliki iskorak – Aluminij se u idućim mjesecima suočavao s nekoliko izazova.

Paralelno su trebali pronaći i zaposliti radnike s pravim znanjem i vještinama, ali i napraviti plan pripreme Ljevaonice – kazali su iz tvrtke Aluminij industrija d.o.o. Mostar.

– Budući da tvornica nije bila u uporabi mjesecima prije, morali su se izvršiti mnogi popravci. Krov postrojenja bio je gotovo sav uništen, trebao je popravak i prije nego što je Aluminij prestao s radom.

Peći je trebalo popraviti i obojiti, svi prostori tvrtke trebali su biti obnovljeni. Sukladno situaciji i procjenama, napravljen je plan obnove i svi radnici zajedno s menadžmentom kompanije udružili su snage kako bi bili sigurni da će sve biti spremno navrijeme – kažu iz Aluminija.

Investicijski plan napravljen je i prije, ali kao i u svakom drugom poslu, usput su uslijedila iznenađenja.

Predstavnici Večernjeg lista BiH pozvani su u Aluminij kako bi mogli vidjeti što se do sada napravilo i kako birazumjeli postupak obnove i ponovnog pokretanja proizvodnje. I doista, impresivan prizor. Uvjerili su se kako je točna konstatacija s početka teksta da je započela nova era za Aluminij.

Za vrijeme boravka u Aluminiju novinari Večernjeg su posjetili glavnu zgradu kompanije, ali i pogone Ljevaonice. I samo gledajući što je učinjeno, lako je vidjeti kako je vlasnik već uložio i dalje ulaže veliku količinu novca.

Ponovno postati gigant

Aluminij nije želio da izađu iz tvrtke s otvorenim pitanjima. Zanimao ih je iznos investicije, odnosni koliko je vlasnik M. T. Abraham grupe uložio u Aluminij industriju. Cijeli menadžment bio je i više nego otvoren i transparentan, spremni s medijima i bh. javnosti podijeliti financijske podatke i pokazatelje. Prema uvidu u poslovanje i u razgovoru s timom Aluminija, do sada je u kompaniju uloženo više od 3,000.000 KM.

Ovaj iznos odnosi se na obnovu Ljevaonice, koja još uvijek nije u potpunosti u funkcionalnom stanju, obnovu glavne zgrade, plaće radnicima, obrazovanja, inspekcije peći i ostale opreme. A, kako su istaknuli, to nije sve, do kraja godine u Aluminij planiraju uložiti dodatnih 7,000.000 KM.

Uz sve naprijed rečeno, do sada realizirano i ono što je planirano za budućnost, jasno je kako je Aluminij industrija, podružnica M. T. Abraham grupe, ovdje da ostane i da Aluminij ponovno postane gigant Bosne i Hercegovine. Kako su za kraj i rekli u razgovoru, koja je bolja godina za to od ove, 2020. u kojoj Aluminij slavi 45 godina postojanja, piše Večernj list.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author