HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Zagreb/Otkriven Spomenik domovini na Trgu Stjepana Radića

Sponzorisano

Dana 10. prosinca 2020., na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu, prigodom otkrivanja Spomenika domovini, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački imao je uvodnu riječ i molitvu za domovinu Hrvatsku, koje donosimo u cijelosti.

„Cijenjeni dionici današnjega susreta,

Idejna nakana inicijatora i tvoraca ovoga Spomenika domovini arhitektonskim i umjetničkim izražajem povezuje važne sastavnice hrvatskoga spomena, artikuliranoga u metaforici: vrata i prijelaza, boli i žrtve, preobrazbe i nade. Sve je to prožeto kozmičkim elementima, koji obuhvaćaju i ljude i događaje, stvoreni svijet i brigu za njega.

Vrijedno je Bogu zahvaliti na svemu što nam je darovano, osobito na onome što je niknulo iz nesebičnosti i žrtve, misleći pritom osobito na hrvatske branitelje, a na današnji dan obljetnice njegove smrti posebno na prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franju Tuđmana.

Na ovo će mjesto dolaziti ljudi s raznih strana domovine i svijeta. Neka kroz „zid boli“, preobražen u zid svjetla, u „svjetlozid“, vide našu otvorenost za zajedništvo i našu odlučnost da se zalažemo za istinske vrjednote, znajući odakle dolazimo i kamo idemo“, kazao je kardinal Bozanić izmolivši potom molitvu za Domovinu, prenosi IKA.

Spomenik su otkrili njegov autor Nenad Fabijanić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predsjednice udruga poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Ljiljana Alvir, Lucija Kobar i Vesna Mihaljević. Smješten je između Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i u neposrednoj je blizini spomenika prvog hrvatskog predsjednika. Slijedom čega je zagrebački gradonačelnik primijetio: „Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću. Nije moglo bolje.“

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar