HB.hteam.org

Portal hrvata HB

‘PO ISTOJ MATRICI’ Hrvati će osporiti naziv RS budu li se osporavale šahovnica i Herceg Bosna

Novi politički, nacionalni, ali i administrativni “rat” mogao bi buknuti ako predstavnici Srba u Hercegbosanskoj županiji pokrenu inicijativu da se posve zabrani naziv ove županije, Hercegbosanska, ali i grba šahovnice tvrdeći da vrijeđa osjećaje Srba, što je izazvalo reakcije kod Hrvata koji će u suprotnom zatražiti ukidanje naziva Republika Srpska koja, po istoj matrici, vrijeđa osjećaje Hrvata, ali i Bošnjaka.

– Službeni naziv Hercegbosanska županija, koji je neustavan, i šahovnica kao grb ove županije vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini županije na prvoj sljedećoj sjednici Kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u županiji – rekao je izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, piše Večernji list BiH.

Ulica svetog Save

Podsjetio je kako je Ustavni sud BiH ranije osporio naziv ove županije.

– Ustavni sud je proglasio neustavnim naziv županije i obilježja, ali, nažalost, i dandanas koristi se Hercegbosanska županija kao službeni naziv i šahovnica kao grb županije. To ne da ne prikazuje prisutnost ostalih dvaju konstitutivnih naroda nego nas i vrijeđa – objasnio je Broćeta.

Najavio je da će stvari dogurati do kraja.

– To ne smijemo niti ćemo prepustiti da tek tako ide, slijedi nam prava borba za naša ustavna prava jer samo tako možemo očuvati srpski identitet na ovim prostorima ili ćemo, u protivnom, s vremenom iščeznuti s ovih prostora. Ne smijemo dopustiti da naša buduća pokoljenja zaborave pretke koji su, nažalost, kroz stoljeća vodili sličnu borbu za opstanak i dostojanstvo našeg naroda na ovim prostorima – rekao je Broćeta.

Kao protumjeru najavio je čak i da će mijenjati nazive ulica u općinama gdje su Srbi u većini te ih preimenovati u: Svetog Save, Karađorđa, Miloša Obilića, Cara Lazara.

Nekadašnji ministar u Vladi Hrvatske Republike Herceg Bosne Ile Krezo kaže kako je prijedlog srpskih predstavnika uvredljiv, dvoličan i krajnje nepromišljen.

– To je čin netrpeljivosti. Svi nam pokušavaju osporavati nacionalne simbole, institucije, naš identitet. To ne smijemo niti ćemo dopustiti. Ako se bude inzistiralo da se ‘zatre’ trag našega postojanja, naše Herceg Bosne, onda ću se definitivno zauzeti za to da se na jednak način odgovori svima. Tako i ovim predlagačima. A najprije treba biti pošten i držati se one kršćanske – ne učini drugima što ne želiš da se tebi dogodi – kaže Krezo i objašnjava što pri tome misli.

– Ako nekome smeta Herceg Bosna, onda mora biti svjestan da i nama smeta Republika Srpska. Ja ću, u slučaju da se ona bude Hrvatima osporavala, pokrenuti inicijativu o osporavanju toga naziva i znakovlja, koji također nisu hrvatski – kaže Krezo.

Konstitutivni na papiru

Nekadašnji ministar u Vladi Hrvatske Republike Herceg Bosne smatra kako se o svemu treba razgovarati i ostvariti jednakopravnost svih na svakom pedlju teritorija BiH, no, da se ne može samo na temelju jednostranih inicijativa rješavati takvo stanje. No, čak i formalno donošenje izmjena zakona ili Ustava nije bitno popravilo poziciju bilo kojega naroda bez povratka povjerenja i iskrenog odnosa triju strana.

Prijeporno je što u nekoliko hercegovačkih županija Srbi još uvijek nisu konstitutivan narod, no i, primjerice, tamo gdje jesu, njihovi legitimni predstavnici nisu u vlasti. Identično je u RS-u gdje Hrvate predstavljaju oni koje su birali Srbi i predložile srpske stranke.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author