HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Njemačka od srijede uvodi strogi lockdown

Sponzorisano

Od srijede 16. prosinca javni život u Njemačkoj će biti “zamrznut”. Zbog sve većeg broja novozaraženih koronavirusom, kancelarka Merkel i premijeri saveznih pokrajina jučer su donijeli ovu odluku, piše Deutsche Welle. S obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih koronavirusom, u Njemačkoj bi od srijede trebao početi strogi ili „tvrdi“ lockdown. Kako je naglasila kancelarka Angela Merkel na konferenciji za tisak, „prisiljeni smo djelovati i to sada i radimo”.

Zajedno s premijerima saveznih država na sastanku donesena je odluka da će se pooštriti dosadašnja pravila o suzbijanju širenja koronavirusa. Sve trgovine će se zatvoriti, osim prodavaonica za dnevne životne potrebe (klasična samoposluživanja) kao i ljekarni. Frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti koje iziskuju bliski kontakt će biti zatvoreni.

Zatvaraju se i škole i vrtići. Nastava će se održavati samo online, a samo oni roditelji koji nikako nisu u stanju brinuti se o svojoj djeci zbog posla će dobiti podršku.

Merkel je apelirala na poslodavce da što je više moguće svojim radnicima dopuste rad od kuće kako bi se dodatno smanjili kontakti. Da bi se ublažili ekonomske gubitci, ministar financija Olaf Scholz obećao je pomoć kompanijama koje će biti pogođene novim mjerama. On očekuje da će ovaj „paket pomoći III”, kako ga je nazvao, mjesečno stajati 11 milijardi eura. Još od 2. studenog zatvoreni restorani mogu i dalje vršiti dostavu hrane.

Mjere će se privremeno ublažiti od 24. do 26. prosinca. U tom razdoblju će biti dozvoljeno da se jedno domaćinstvo sastane s još dodatne četiri osobe iz najuže obitelji. Merkel je apelirala na stanovništvo da prije praznika uvede “tjedan zaštite” kako bi se smanjio rizik od zaraze na obiteljskim okupljanjima, odnosno da se sedam dana prije svoje kontakte reduciraju na minimum.

Stroža pravila ponovno će se primjenjivati i za Novu godinu. Osim toga, zabranjena je prodaja pirotehnike. Bavarski premijer Markus Söder opravdao je taj korak trenutnim stanjem u bolnicama: Hitne službe više neće imati kapacitet za očekivane slučajeve za osobe koje bi se ozlijedile od petardi. Uz to, javna konzumacija alkohola zabranit će se od 16. prosinca do 10. siječnja. Mjere će biti na snazi barem do 10. siječnja.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author