HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Čović zahvalio Plenkoviću za sve što čini za Hrvate u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović uputio je pismo zahvale predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenković,

Posebno nam je zadovoljstvo, u ime hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i ime Hrvatskog narodnog sabora, izraziti zahvalu za Vaš predan rad kojega ste u posljednjih pet godina iskazali izgradnji europske Bosne i Hercegovine i zaštiti pozicije prava našega naroda u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju.

Osvrćući se na razdoblje od 25 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Vaše iznimno zalaganje u promicanju europskih vrijednosti još jednom je snažno iskazano kroz izlaganje na međunarodnoj konferenciji “Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma”, na kojoj ste ukazali na brojne izazove s kojima se susrećemo, promičući naše europske i euroatlantske ciljeve i našu borbu za ravnopravnost.

Kao prepoznat saveznik bez kojega naš put ka prosperitetnoj europskoj budućnosti i budućnosti koja je ravnopravna, ostavili ste neizbrisiv trag, radeći u svojstvu zaštite mira, stabilnosti, jednakosti i napretka – za hrvatski narod i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Uvjereni smo kako će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naših naroda, posebno uz Vašu pomoć kojom ste pokazali da Vam je pitanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini iznimno važna tema.

Vjerujemo u daljnje jačanje suradnje i savezništva u budućnosti koja za nas nosi ostvarenje izmjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, kao i u zajedničkoj europskoj budućnosti naših dvaju zemalja. Izmjene Izbornog zakona, kao što i sami držite, ključne su za buduće normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod u BiH ostvarit će svoju potpunu konstitutivnost kada ostvari svoje pravo na slobodan i samostalan izbor svojih političkih predstavnika u onim tijelima vlasti namijenjenim legitimnom zastupanju konstitutivnih naroda.

Pokazali smo kako smo spremni graditi bolju budućnost europske Bosne i Hercegovine, tražeći nove učinkovite iskorake za nužne reformske procese na tom putu.

Vama gospodine Plenković, ovim putem upućujemo iskrenu zahvalu za dobronamjerne i prijateljske aktivnosti i sve ono nesebično učinjeno za Bosnu i Hercegovinu, osobito za čvrst stav prema političkoj ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te na zagovoru i napretka BiH na putu prema članstvu u EU i NATO, stoji u pismu predsjednika HNS BiH Dragana Čovića premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author