HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Mostar/Predstavljena knjiga Viktora Stojkića “Rat prije rata”

Sponzorisano

U maloj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače 11. prosinca predstavljena je knjiga “Rat prije rata” autora Viktora Stojkića, inače člana HKD “Napredak”, Glavne podružnice Mostar.

Knjigu, koja vrlo precizno opisuje Mostar uoči rata i prve godine sukoba u Hercegovini, i koja čitateljstvu približava događanja u kojima je sudjelovao kao dragovoljac, ratni zapovjednik tadašnje Policijske postaje Mostar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova HR HB i pukovnik HV-a, predstavili su predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini Željko Raguž te prof. Ivan Baković, javlja portal hkdnapredak.com.

Moderator promocije bio je Boris Kožul, a ulomke iz knjige čitao je glumac HNK u Mostaru Velimir Pšeničnik Njirić. Svojim glazbenim nastupom sudionike predstavljanja počastio je mostarski pjevač Josip Bilač.

Nazočnima se obratio i sam autor uz zahvalu svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana i bude svjedokom jednog vremena.

Inače, Stojkić piše o događanjima na području BiH, Hrvatske i šire tijekom svih mjeseci 1991. do konca lipnja 1992. Na kraju svakoga obrađenoga mjeseca nalaze se preslici dokumenata koji svjedoče istinitost. Priložene su i brojne fotografije. “Knjiga je prvenstveno od dokumentarno-povijesnoga značaja za Hrvate. Motiv je pisanja ove knjige bio da ostavim poruku generacijama koje dolaze to jest našoj djeci i potomcima. Ovdje se povijest stalno ponavlja. Ako slučajno dožive, ne daj Bože, slično iskustvo da znaju kako smo mi to proživljavali na vlastitoj koži u Domovinskom ratu. U biti, mi smo samo nastavili slijed povijesti naših predaka. Oni su ovdje opstali i ostali u gotovo nemogućim uvjetima više od 1 000 godina zahvaljujući tome što su bili jaki u vjeri i izdržali su sve što su nosila zlokobna vremena prošlosti. Podnijeli su žrtvu da bi mi danas uživali u zraku koji udišemo i prostoru na kojem obitavamo. Hvala im na tome”, rekao je Viktor Stojkić o svojoj knjizi.

Promocija je održana uz poštovanje epidemioloških mjera i uz ograničen broj posjetitelja.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author