HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Zeljko: Mostar nije zaslužio “noćno brojanje glasova”

Mostar nije zaslužio ovakav pristup Središnjeg izbornog povjerenstva, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik GO HDZ BiH Mostar Slaven Zeljko komentirajući sumnje da je kompromitiran integritet izbornog procesa na jučerašnjim izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Naime, iz Hrvatskog narodnog sabora BiH kao i iz HDZ-a BiH danas je objavljeno kako se u režiji Središnjeg izbornog povjerenstva tijekom noći dogodila malverzacija tako što su glasovi hrvatskih birača ili nestajali ili su pretvarani u glasove bošnjačkih političkih opcija.

„Čudno je da satima nakon zatvaranja biračkih mjesta nismo imali rezultate izbora za grad Mostar. Središnje izborno povjerenstvo je akreditiralo 1700 promatrača koji su imali zadaću promatrati i nadzirati izborni proces i upućivati na eventualne nezakonitosti, a nekoliko stotina članova biračkih odbora, organizirati pravovremeno prebrojavanje glasova i dostavljanje podataka“. Istaknuo je Zeljko za Dnevnik.ba.

Postavlja se pitanje, naglasio je, kako je moguće da se na općim izborima milijun glasova, na preko pet tisuća biračkih mjesta, prebroji do ponoći a na izborima za grad Mostar, pedeset tisuća glasova, se broji preko četrnaest sati.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar pozvao je međunarodne partnere i predstavnike međunarodne zajednice, sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog gorućeg problema i očitih izbornih manipulacija koje ruše europski put, stabilnost i napredak.

Inače, već duže vremena postoji sumnja da Središnje izborno povjerenstvo ima nečasne namjere prema hrvatskim biračima i hrvatskim političkim strankama i to od trenutka kad je SDA u cijelosti ovladala ovom institucijom koja bi trebala biti neovisna. Predsjednik SIP-a Željko Bakalar je bivši savjetnik Željka Komšića, što dovoljno govori i „neovisnosti“ institucije kojoj je na čelu.

I iz HNS-a su zatražili uključivanje međunarodnih organizacija u nadgledanje brojanja glasova nakon mostarskih izbora.

„Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, osobito nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH“, poručeno je iz HNS-a.

HNS je pak za potrebe praćenje izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri biti će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author