HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Mogućeg nasljednika Inzka povezuju s HDZ-om, a sastajao se i s Izetbegovićem i Zvizdićem

Valentin Inzko je čitavo desetljeće izražavao zabrinutost na funkciji visokog predstavnika za BiH da bi nakon najave njegovog odlaska zabrinutost počeli izražavati građani, ne zato što su bili naročito zadovoljni njegovim radom nego iz neizvjesnosti od toga šta mogu očekivati od njegovog zamjenika.

Christian Schmidt, njemački političar čija se navodna bliskost sa Hrvatskom demokratskom zajednicom Hrvatske sve češće potencira u bh. javnom prostoru, od ranije se u diplomatskim krugovima spominjao kao neformalni kandidat, što je tek nakon posjeta njemačke veleposlanice Predsjedništvu BiH podiglo medijsku prašinu.

Službene potvrde da bi Schmidt mogao biti kandidat još uvijek nema i na nju bi se moglo pričekati dok ne prođu blagdani.

Iako se djelovanje Schmidta sve češće povezuje sa Hrvatskom, prvenstveno jer mu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio orden “Red Ante Starčevića” za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske, on nije nepoznanica ni u bh. javnom prostoru. U BiH je boravio najmanje dva puta.

Christian Schmidt je potpredsjednik Kršćanske-socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je zastupnik u Bundestagu posebno angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima. U tom svojstvu je i posjetio BiH 2019. godine.

Točnije, Schmidt je predvodio njemačku delegaciju u Sarajevu u vrijeme kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da je BiH tempirana bomba. Tada je poručio da usprkos iritirajućim glasovima iz Pariza nude konkretnu pomoć Bosni i Hercegovini. Razlog dolaska bio je migrantska kriza.

“Njemačka je čvrsto opredijeljena da BiH bude mogući kandidat Europske unije”, kazao je tada Schmidt.

No, u Bosni i Hercegovini je boravio i 2016. godine kao ministar za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi i sastao se sa tadašnjim predsjedateljem Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i sa predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, piše HMS.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author