HB.hteam.org

Portal hrvata HB

OSJETILI SE PROZVANIM SDA UZVRAĆA: Kaznene prijave protiv policije

Sponzorisano

SDA Mostar podnosi kaznene prijave protiv djelatnika policije, zbog, kako kažu, saznanja i mnogobrojnih prijava vezanih za počinjenje protupravnih radnji i aktivnosti u nastojanju da se utječe na rezultate izbornog procesa u Gradu Mostaru.

”Gradska organizacija SDA Grada Mostara podnijela je danas Krivičnu prijavu protiv nepoznatih ovlaštenih službenih osoba u MUP-u HNŽ. Smatramo da su te osobe suprotno važećim zakonskim propisima pristupale i nezakonito raspolagale s osobnim podacima velikog broja građana Grada Mostara – prije svega Bošnjaka. Gradska organizacija SDA Grada Mostara ovom Krivičnom prijavom želi na ozbiljan i odgovoran način upoznati javnost u gradu i BiH, sa kršenjem osnovnih prava i sloboda građana Grada Mostara zagarantiranih i zaštićenih Ustavnom FBiH, te Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda”, navode iz GO SDA Mostar u svom prioppćenju.

SDA Grada Mostara, navode, sa zabrinutošću prati daljnje odvijanje novonastale situacije.

Promjena mjesta prebivališta i informativni razgovori

”Pokretanje istražnih radnji i hitno angažiranje ‘dežurnog HDZ-ovog tužitelja’, koji se do sada bavio samo privrednim kriminalom i predmetima koje mu dadne u zadatak HDZ, kao što su izbor Komesara HNŽ, procesuiranje članova ‘Inicijative za Stolac’ kao i zadnje prijave HNS, doživljavamo kao organiziran i jako dobro planiran pritisak na građane bošnjačke nacionalnosti u Gradskim područjima: Jug, Jugozapad i Zapad, a sve uz nezakoniti politički i stranački uticaj na institucije, koje bi se trebale neometano i nezavisno baviti svojim vrlo važnim nadležnostima i poslovima”, priopćili su iz SDA.

U priopćenju također navode da se Bošnjaci pozivaju na informativne razovore.

”Na ‘informativne razgovore’ pozivaju se građani Mostara – Bošnjaci, koji su u proteklom ratu već pretrpjeli strašan teror ratnih zločina i etničkog čišćenja, a što je dokazano i presudama Suda u Hagu. Negiranja presuda sudova, što je ozbiljno krivično djelo, ne zanimaju nadležno Tužiiteljstvo u HNŽ, ali se na sva zvona pokreću istrage o čisto lokalnim osnovnim administritivnim pravima građana, koja su im, osim toga, striktno zagarantovana i zakonima i Ustavom! Možda je netko mislio da se Bošnjaci iz dijelova Mostara, iz kojih su svojevremeno temeljito etnički očišćeni, više nikada neće vratiti, ali to se na njihovu žalost – nije dogodilo. Štoviše, Bošnjaci, ne samo da nisu odustali od prostora, koja su desetljećima i stotinama godinama naseljavali, već su se spremni i vratiti tamo gdje pripadaju. A to, očito, nekima jako smeta”, navode u svom priopćenju.

Krajnje je zanimljivo, navode u priopćenju, ali i zabrinjavajuće sa stanovišta poštivanja pravne države da se građane koji se pozivaju na “razgovor” pita, između ostalog, i da li su glasali na izborima (!?), što je lišeno bilo kakve logike smatraju.

”Prava na biranje i izbor osnovne ustavne kategorije, prepoznate i međunarodnim konvencijama. Takvo zadiranje u ljudska prava po pitanju izbora je najjednostavnije rečeno – skandalozno. Podsjećamo kako je u zadnje vrijeme preko 1400 građana Mostara odlučilo promijeniti prebivalište, ali je “političkim istražiteljima”, eto jedino bitno zašto je to učinilo nekih 300 Bošnjaka!? Sve navedeno, dovodi do – blago rečeno – osjećaja nesigurnosti, ali i straha kod građana bošnjačke nacionalnosti u tzv. “zapadnom dijelu grada”, a što je vjerojatno i bio glavni cilj ove operacije, nakon što se ispostavilo da izbori baš i nisu prošli onako kako su to neke stranke sa hrvatskin nacionalnim predzakom očekivale. Te i takve želimo podsjetiti da su za kompletan izborni proces nadležne Ustavom i zakonima predviđene institucije na čelu sa Centralnom izbornom komisijom BiH, a ne krojači smiješnih teorija zavjere”, naveli su.

Više vlasti i međunarodni faktori

Političke subjekte u Mostaru i šire, rekli su iz GO SDA pozivamo na poštivanje zakonskih procedura i demokratskih pravila, umjesto što ovim svojevrsnim “lovom na vještice” žele na silu kompenzirati ono što se izgubilo u legitimnom demokratskom procesu.

”Na potezu su sigurno i više razine vlasti, ali i nadležni međnarodni faktori, koji ne smiju ostati nijemi i slijepi na ovako eklatantno i budimo do kraja otvoreni – bezobrazno i drsko kršenje osnovnih građanskih i ljudskih prava Mostaraca”, napisali su iz SDA.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine podnio je kaznenu prijavu Županijeskom tužiteljstvu Mostar. Kaznena prijava je podnesena protiv “nepoznatih osoba (pojedinaca i grupa)”. “Zbog počinjenja više kaznenih djela i to kazneno djelo: Udruživanje radi činjenjca kaznenih djela iz čl. 340. KZ FBiH, kazneno djelo Izborne prevare iz čl. 198, kazneno djelo Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 375. KZ FBiH, kaznena djela Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. KZ FBiH”, navedeno je u prijavi.

Kaznena prijava protiv SIP-a

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH podnio je i kaznenu prijavu protiv članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH tereteći ih za omogućavanje fiktivnih prijava bošnjačkih birača u hrvatska područja u Mostaru i krivotvorenje izbornih rezultata, te druge malverzacije čime je narušen kredibilitet izbora.

U pismu upućenom zapadnim diplomatima, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izvijestio je o podnesenoj kaznenoj prijavi državnome Tužiteljstvu BiH protiv vodstva sedmeročlanog SIP-a.

Istodobno SIP je u srijedu objavio i konačne rezultate s redovitih biračkih mjesta na lokalnim izborima u Mostaru održanih 20. prosinca, dok se još uvijek čekaju glasovi poslani poštom.

Po tim rezultatima HDZ BiH je pobjednik lokalnih izbora s osvojenih 18.828 glasova, slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 15.942 glasa. U gradskome vijeću svoje predstavnike imat će i BH blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka, Hrvatska republikanska stranka te srpska lista ‘Ostajte ovdje’.

Mostarski gradonačelnik bira se među izabranih 35 vijećnika. Predviđena su tri kruga glasovanja. Ukoliko u prva dva kruga nijedan od kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu, u trećem je dovoljno osigurati običnu većinu. Za sada hrvatske i bošnjačke stranke istaknule dva liječnika, ravnatelja Doma zdravlja u Mostaru dr. Marija Kordića te ravnatelja županije bolnice u Mostaru dr. Zlatka Guzina.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author