HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Na snagu stupio peti krug porezne reforme: Raste minimalna plaća…

Od danas je u primjeni peti krug porezne reforme. Najvažnije izmjene odnose se na porez na dohodak, gdje će se stope smanjiti s 24 na 20 i s 36 na 30 posto. Smanjuje se i porez na dobit s 12 na 10 posto, i to za one tvrtke koje ostvaruju do 7,5 milijuna kuna godišnjih prihoda. Raste minimalna plaća s 3250 na 3400 kuna, a za one s manje od 15 godina staža uvodi se nacionalna mirovina.

Unatoč svim izazovima, od poreznih se izmjena ne odustaje, poručuje ministar financija. Motiv je jasan.
– Da se na tragu očekivanja o oporavku da jedan dodatni poticaj i u rastu dohodaka i u rastu okolnosti za potrošnju, investicije malih poduzetnika, ali i općenito da porezni sustav da jedan svoj doprinos ukupnom gospodarskom rastu, rekao je ministar Zdravko Marić za HRT.

Neto plaće od 5000 kuna rast će za 66 kuna, prosječne za 180, a one od 10.000 kuna bit će veće za gotovo 400. Plaće od 25.000 kuna rast će za gotovo 1400 kn. Odnosi se to na prijavljene u Zagrebu koji nemaju uzdržavane osobe.

Za one s nižim plaćama koji porez na dohodak ne plaćaju, dobra je vijest rast minimalne plaće na 3400 kuna. Iako niži porezi znače i manje prihoda za gradove i županije, lokalni čelnici pozdravljaju izmjene.

– Mi kao država moramo težiti tome da povećavamo gospodarsku aktivnost, da rasterećujemo rad i onda, na kraju krajeva, uz plaćanje manjih poreza ljudi će imati više, a onda će i država doći otprilike na isto, samo što će porezi biti puno manji, kaže Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

– Plaćamo tamo porez na dobit, koji je isto 10%. Ostalih parafiskalnih nameta mi tamo nemamo. Što je ideja? Da mi s državom i s našim računovodstvom pričamo minimalno. I to u SAD-u imamo, a u Hrvatskoj nemamo, poručuje Končić.

S Novom se godinom ukidaju kvote za strane radnike, uvodi se nacionalna mirovina od 800 kuna za one s nedovoljnim stažem. Ukupno rasterećenje u ovom krugu porezne reforme iznosit će oko 2 milijarde kuna.

hb.hteam.hr

Ostavite facebook komentar

About The Author