HB.hteam.org

Portal hrvata HB

TRAGEDIJA U POSUŠJU Zadnje poruke su poslali oko četiri ujutro

Sponzorisano

Devet prijatelja Novu godinu čekalo je u kobnoj vikendici u Tribistovu kod Posušja. Jedan od njih, jutro poslije, morao je na posao pa je ranije napustio društvo. On je, prema policijskom izvješću, otišao sam u 3:30. Ostalih osmero ostali su u vikendici i kući planirali ujutro, nakon što se naspavaju. Više se nisu probudili…

“Ne znamo još sa sigurnošću, ali sve indicije upućuju na to da su se otrovali ugljičnim monoksidom”, kazao je ranije danas tužitelj Borislav Čuljak koji vodi ovaj slučaj.

“Moram demantirati pisanja nekih medija da je u prostoriji bio plinski top za grijanje. Nije. Bio je samo šporet na drva te agregat u pomoćnoj prostoriji iza vikendice, a njegovi ispušni plinovi vjerojatni su uzrok trovanja i smrti ovih ljudi. Ta pomoćna prostorija i prostorija u kojoj su boravili povezana je prozorom koji je bio otvoren na kipu. Kada su istražitelji došli na mjesto nesreće agregat je bio isključen, ali je radio do jutra, što su nam potvrdile osobe iz susjedne vikendice koje su prve vidjele da nešto nije u redu i pozvale pomoć”, pojasnio je ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije Milan Galić.

Preminuli su zadnju komunikaciju mobitelima imali malo iza četiri sata, a nakon toga su, pretpostavlja se zaspali. Istražitelji kada su došli na mjesto događaja zatekli su šest mrtvih osoba u sjedećem položaju, a dva mladića ležala su na podu. Pretpostavlja se da su pokušali izići, ali do zaključanih vrata vikendice nisu uspjeli doći. Ta šupa iza vikendice gdje se nalazio agregat, kojega je od rodbine posudio jedan od preminulih, imala je dvoja vrata, jedna su bila zatvorena, a druga malo otvorena. Sav ugljični monksid nije mogao izići vani i kada se šupa napunila vjerojatno je prelazio u vikendicu u kojoj se posljednji put veselila skupina mladih ljudi.

Stotine Posušana od svojih sugrađana oprostile su se već istu večer paljenjem svijeća na središnjem gradskom Trgu hrvatskih branitelja, a proglašena je trodnevna žalost u Posušju i Županiji, kao i dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Uz zastave koje su na pola koplja, ‘’na pola koplja’’ su i ljudi šokirani ovim stravičnim događajem.

“Poznajemo neke od roditelja ovih mladih ljudi, neka im Bog udjeli snage da izdrže sve ovo”, kazali su u sneno subotnje jutro dvojica Posušana dok pokušavaju naći kafić kako bi popili svoju jutarnju dozu kofeina. Nisu ga našli. Svi kafići u Posušju i u petak i u subotu bili su zatvoreni.

Mnoge nije spriječilo ni hladno, vjetrovito i kišovito subotnje jutro da dođu i upale svijeće za osam preminulih svojih sugrađana. Zatekao se tu i donedavni načelnik općine Posušje Branko Bago.

“Teško je naći riječi nakon ovakve tragedije. Nadali smo se boljoj novoj godini, a onda nas je sve, još jednom, ova 2020. šokirala na svom kraju, odnosno na prijelazu u 2021. Najprije strašni razorni potresi u Petrinji s kojima smo se svi solidarizirali, a potom i ova tragedija u našem Posušju”, kazao je Bago, prenoseći svoje izraze sućuti, ali i brojnih drugih koji su ga nazvali proteklih dana.

“Više nitko ni o koroni ne priča. Samo potres i ova naša strašna posuška tragedija, kakvu naš grad i Hercegovina ne pamte od rata. Osam mladića i djevojaka izgubilo je život, a bili su, praktično, na početku svoga života, nemam riječi, jecaju u Posušju izbjegavajući kamere i fotoaparate brojnih medija iz regije koji su ovo mjesto preplavili posljendjih dana.”

“Ne pamtim ovakvu tragediju. Nemam što reći, govorio je jedan Posušanin dok je na trgu palio svijeću, a njegova sugrađanka nakon što je upalila svoju svijeću za osam preminulih sugrađana samo je odmahnula rukom. Drugom rukom brisala je suze, pišu 24sata.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author