HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Sarajevo Bogojavljenje i 30. obljetnica biskupskog ređenja kard. Puljića

Sponzorisano

Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja, misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić koji je ovim danom obilježio i 30. obljetnicu biskupskog ređenja.

Uz kardinala koncelebrirali su generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, prepošt Kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović, te još devet svećenika, a kod oltara je asistirao trajni đakon vrhbosanski Robert Čabraja.

Čestitka za 30 godina biskupske službe
Na početku euharistijskog slavlja čestitku prigodom 30. obljetnice biskupskog ređenja kardinalu je uputio generalni vikar Ćosić. „Na svetkovinu Bogojavljenja 1991., u bazilici Sv. Petra u gradu Vatikanu, po rukama Sv. Ivana Pavla II., pape, primili ste red biskupstva, a nekoliko dana nakon toga preuzeli ste upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom.
U ovoj radosnoj obljetnici Vašega biskupstva, 30. po milosti Božjoj, zajedno s Vama, mi svećenici, redovnici, redovnice i puk mjesne Crkve koja je u Sarajevu, želimo uputiti svoje usrdne molitve Kristu, Dobrom Pastiru, koji Vas je odabrao u red biskupstva i za našeg pastira. Ujedno, želimo Vam uputiti iskrene čestitke za obilježavanje još jedne godišnjice, koja je Vama osobno, kao i nama, podsjetnik na taj sretni i milosni događaj Vašega života.
Našim molitvama i čestitkama također se pridružuje dr. mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski, koji zbog drugih pastoralnih obveza nije mogao sudjelovati u današnjem euharistijskom slavlju, ali je s nama duhovno povezan.

U propovijedi koju je izgovorio na Bogojavljenje 1991., Sv. Ivan Pavao II. rekao je: ‘Bogojavljenje je blagdan žive vjere: prihvaćajući Božje otajstvo kao dar, čovjek ga mora s drugima podijeliti. Mora ga drugima darovati. Mora postati upravitelj otajstava Božjih (1 Kor 4,1)’.
Nek’ ova obljetnica bude prigoda da mi svećenici, redovnici, redovnice i puk Božji, predvođeni s Vama obnovimo našu živu vjeru u Boga koji nam se u svom Jedinorođenom Sinu, Isusu Kristu, objavio i darovao, i ujedno nas poslao biti svjedoci tog radosnog Otajstva sve do kraja zemlje (Dj 1,8). Ad multos et faustissimos annos“, poručio je mons. Slađan.

Započevši misno slavlje kard. Vinko zahvalio je za upućene riječi, kazavši kako je već bila vanjska proslava njegovih obljetnica, te naglasivši kako je ovo dan molitve, ne samo za njega nego za sve, zazvavši zagovor njegova zareditelja Sv. Ivana Pavla II.

Svjetiljka koja nas vodi Bogu
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, po drevnom običaju Crkve mons. Meštrović pročitao je Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2021.

Uslijedila je kardinalova propovijed u kojoj je najprije podsjetio kako se u početku na ovu svetkovinu slavilo rođenje – Bogojavljenje Isusa Krista, te kako se kasnije, na zapadu, počelo slaviti rođenje Isusa Krista upravo kao Božić. „Međutim, uz ovu svetkovinu Bogojavljenja posebno se spominjemo svih onih trenutka kad se Isus objavio kao Bog. U slici objavljivanja trima kraljevima vidimo kao da se objavio svim narodima. Dolaze iz raznih naroda pokloniti se Isusu. Drugo, na poseban način tu je i Isusovo krštenje kada je Bog Otac potvrdio: ‘Ovo je Sin moj ljubljeni. Njega slušajte’ (…) Želim posebno spomenuti Isusovo objavljenje kad je učinio prvo čudo u Kani Galilejskoj – kad je pretvorio vodu u vino. Svi su to trenuci gdje nam se Bog objavio“, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup.

U nastavku je, govoreći u kontekstu da je kraljeve novorođenom Djetešcu vodila Zvijezda, objasnio kako Bog na razne načine šalje svjetlo, prosvjetljenje, nadahnuće, da čovjeka dovede da otkrije smisao života, otkrije svoju povezanost s Njim. „Svatko od nas u sebi nosi jednu zvijezdu – to je savjest. Svjetiljka koja nas vodi Bogu. I divno je kad čovjek postaje poslušan tom glasu Božjem u nama, kojim nas On privodi k sebi (…) Ima raznih nadahnuća kojima Bog potakne, izazove, pozove. To je divno doživjeti da je čovjek otvoren Božjim nadahnućima. Danas vidimo ovu trojicu mudraca, kraljeva koji dolaze i poklanjaju se Isusu. Priznaju ga kraljem – zato mu zlato donose; priznaju ga Bogom zato mu tamjan donose, priznaju ga čovjekom-smrtnikom zato mu pomast donose. Dakle, to je ono što su njih trojica prepoznali u tom malom Djetetu: objavljenog Boga“ poručio je među ostalim kardinal.

Misno slavlje završeno je Molitvom za Sinodu, Anđeoskim pozdravom i svečanim blagoslovom, a skladnim pjevanjem animirao ga je Zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author