HB.hteam.org

Portal hrvata HB

7. siječnja 1992. Zločini srpske vojske – JNA u Zagorju raketom ubila 5 EU promatrača

Sponzorisano

Zločinci su, po zapovijedi Beograda, za ovaj strašan zločin optuživali Hrvatsku, po standardnom obrascu nevjerojatnih laži srpske strane u Domovinskom ratu.

Danas se obilježava obljetnica rušenja helikoptera s promatračkom misijom Europske zajednice u mjestu Podrute kod Novog Marofa (Hrvatsko Zagorje). U helikopteru su ubijena četvorica talijanskih časnika i dočasnika (Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci, Enzo Venturini, Marco Matta) i jedan francuski časnik (Jean-Loup Eychenne). Helikopter je bio nenaoružan i vraćao se iz Mađarske prema Zagrebu, a bio je napadnut od dva zrakoplova MIG-21.
Raketa MIG-a 21 ubila je pilota helikoptera pukovnika Enza Venturinija, kopilota narednika Marca Mottu, koji je toga dana trebao proslaviti 28. rođendan, 40-godišnjeg Silvana Natalea, mehaničara Fiorenza Ramachija i 35-godišnjeg francuskog pomorskog časnika Jean-Loupa Eychennea.  Raketa je ispaljena iz aviona MiG-21 Jugoslavenske narodne armije. Raketu je ispalio pilot Emir Šišić, koji je zbog tog čina 2001. godine uhićen u Mađarskoj, prebačen u Italiju i osuđen na 15 godina zatvora. Na kraju je prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne. U svibnju 2008. godine pušten je na uvjetnu slobodu.
Major JNA Emir Šišić je 2013. izjavio da mu je savjest čista, usprkos tome što je ubio petero nenaoružanih ljudi u mirovnoj misiji.

 

Ostavite facebook komentar

About The Author