HB.hteam.org

Portal hrvata HB

BH novinari žesto oderali Komšićevog savjetnika Hebibovića

Sponzorisano

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihada Hebibovića koji, kako su naveli, kontinuirano traju posljednih godinu, najačešće putem društvene mreže Twitter.

U pismu, poslanom Komšiću, UO BH novinari zahtijeva poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja osobnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

– Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminatornu retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje – upozorava UO Udruženja BH novinari.

na.

– Kako nije bilo nikakve rekacije iz Komšićevog ureda, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, UO Udruženja BH novinari se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo sankcioniranje – navodi se u priopćenju.

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara, te zabranjuje svaku vrstu nasilja pa i onog putem društvenih mreža.

Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mrežama tijekom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”.

-Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kako bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima – ističu iz Udruženja BH novinari, podjećajući kako bi “slično, javno djelovanje osoba na funkcijama plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama”, a takva osoba odmah razriješena dužnosti.

Upravni odbor BH novinara očekuje da Komšić najozbiljnije razmotri neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika, te poduzme mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH, priopćeno je.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author