HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PRATE DOGAĐANJA Bh. političari zabrinuti za SAD

Političari u BiH iskazali su zabrinutost zbog sinoćnjih događaja u glavnom gradu SAD-a, gdje su Trumpove pristalice pokušale silom spriječiti brojanje elektorskih glasova i potvrdu Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima u ovoj zemlji.

Povodom ovih događaja oglasio se predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić koji je napisao da je ovo pokazatelj šta se događa kada političari više misle na sebe nego na državu i njene građane.

“Današnji događaji u Kongresu SAD-a su jasan znak što se može dogoditi kada političari više brinu o sebi i svojoj političkoj karijeri nego o državi i građanima, kada ideali ustuknu pred osobnim interesima, kada mržnja i strah nadvladaju razum i razgovor. Izgleda da je virus Bosne i Hercegovine stigao na obale Amerike”, istaknuo je Hadžikadić.

Reagirao je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je objavio da je i on, kao i svi građani Bosne i Hercegovine, s velikom pažnjom i zabrinutošću pratio događanja u prijateljskim Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nadam se i vjerujem da će naši prijatelji i najvažniji partneri i saveznici Bosne i Hercegovine smoći snage i mudrosti da tranziciju vlasti provedu na miran način. Ako itko, mi u Bosni i Hercegovini razumijemo značaj mira i stabilnosti i znamo cijenu koja se plaća kada država i njezine institucije budu ugrožene, osporene ili izložene nasilju. Siguran sam da će se SAD uspješno iznijeti s trenutnim stanjem i nastaviti biti oslonac drugim državama koje teže uspostavi istinskog demokratskog, građanskog društva, poput Bosne i Hercegovine”, naveo je Nikšić.

Podsjećamo, sinoć su pristalice odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa silom pokušale spriječiti brojanje elektorskih glasova u zgradi Kapitola u Washingtonu. U neredima koji su nastupili nakon toga smrtno su stradale četiri osoba, a više ih je ranjeno. Uhićen je veliki broj Trumpovih pristalica, a Senat je nešto kasnije završio brojanje glasova i proglasio pobjedu Joea Bidena, prenosi Klix.

Bivši šef bh. diplomacije Zlatko Lagumdžija izjavio je danas za Fenu da su Sjedinjene Države, nakon nasilnih događaja u Kongresu, pred velikim testom kako da se nakon te tragedije zemlja počne okupljati. Istaknuo je da su na kraju i republikanski lideri, koji su osporavali rezultate izbora sve do terorističkog upada u Kongres, to osudili.

”Međutim, to je logična posljedica jednog duboko podijeljenog američkog društva koje je izgubilo vjeru u većinu svojih institucija, u političke stranke i establišment, ali i u medije”, rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je, nakon što su okončani svi izborni žalbeni procesi, na scenu stupila ulica i da je ostao još samo Kongres koji je upravo zbog toga bio napadnut.

”Ipak se pokazala snaga američkih institucija, a prvenstveno Kongresa koji je nažalost morao biti napadnut i vandaliziran da bi došao sebi”, smatra Lagumdžija.

Naglasio je da je ovo prolomna točka i šansa za vraćanje vjere u institucije, ali i da se krene u borbu protiv uzroka koji su doveli do toga i do Donalda Trumpa kao prethodnice toga svega.

”Uzroci su ogromna nejednakost u američkom društvu, nepravda, osjećaj zapostavljenosti i tretiranja ljudi kao potrošne robe, uništenja američkih gradova bez ikakve nade i slično”, rekao je Lagumdžija.

Poručio je da se pokazalo da politikantstvo i populizam završe na ulici i u nasilju umjesto u institucijama i suradnji. Lagumdžija je podcrtao da u SAD-u postoji kapitalizam za siromašne i socijalizam za bogate i velike korporacije, što ne može dugo opstati.

”Vidio se jedan osjećaj poniženosti velikog broja Amerikanaca i kao da je došlo do kolektivnog otriježnjenja i shvaćanja da su počeli ličiti, kako sami kažu, na banana državu”, kazao je Lagumdžija.

Festival demokracije u BiH

Dodao je da je prijenos vlasti s Ivanića i Čovića na Dodika i Komšića osobno na festival demokracije u odnosu na ovo što gledamo u Americi. Lagumdžija je podsjetio da je u sličnim situacijama u drugim dijelovima svijeta Amerika politički bila protiv toga i čak slala vojsku da uvodi demokraciju u te zemlje.

”Joe Biden je rekao da je demokracija krhka i da je treba stalno njegovati i pokazalo se da su njegovo liderstvo i snaga institucija ipak ključ stabilnosti. Amerika je položila taj ispit na vrlo okrutan i brutalan način”, naveo je Lagumdžija u razgovoru za Fenu.

Naglasio je da je ostaje da se vidi zašto su se pojedini policajci slikali s domaćim teroristima, zašto su ti pobunjenici ispraćeni iz Kongresa kao iz hotela umjesto da budu uhićeni i zašto su zakazala ogromna ulaganja u tehnologiju i nadzor, odnosno tko je dozvolio da se to dogodi.

”Mislim da bi i mi mogli da izvučemo pouku za sebe koliko je krhko stanje prividne normalnosti kad tako stabilna zemlja dođu u ovakvu situaciju”, rekao je Lagumdžija.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author