HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Vesna Švancer mora u zatvor na 25 mjeseci zbog više kriminalnih radnji

Sponzorisano

Bivša potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer pravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedan mjesec zatvora zbog više kaznenih djela.

Županijski sud u Tuzli donio je osuđujuću pravomoćnu presudu za Švancer te joj je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora zbog kaznenog djela udruživanje radi činjenja kaznenog djela počinjenog u stjecaju s kaznenim djelima zlouporaba položaja i ovlasti i prijevara.

Izrečena joj je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili poduzećima u BiH u periodu od dvije godine. Uz to, prema presudi, oduzima joj se i imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od skoro 11.500 KM i utvrđuje obveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

 Županijski sud Tuzla je pravomoćnom presudom preinačio prvostupanjsku presudu Općinskog suda Tuzla kojom joj je ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci i navedena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti u trajanju od 10 godina - naveo je glasnogovornik Tužiteljstva TŽ Admir Arnautović.

Podsjećamo, optužnicom tuzlanskog tužiteljstva Vesna Švancer se teretila da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava proračuna Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uvjetujući iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

- Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od ožujka 2016. do travnja 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se osobnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH, i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja - istaknuto je u optužnici.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uvjetovani od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi da će njegovom gospodarskom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte s njim, prenosi HMS.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar