HB.hteam.org

Portal hrvata HB

MINISTARSTVO FINANCIJA BIH Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH

Nakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo financija i trezora BiH tvrdi da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
Sponzorisano

-Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH, navodi se u priopćenju Ministarstva financija i trezora BiH.

Ministarstvo financija BiH podsjeća da sve institucije BiH imaju obvezu poslovati u sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH te dostavljati informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja se, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljuju na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH (www.mft.gov.ba).

-Svi rashodi obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat „Proračun za građane“, ističu u Ministarstvu financija BiH.

Dodaju da se sredstva planirana proračunom troše sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo financija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

JESU LI VLASTI ZNALE? Kako su migranti u BiH u tri godine skupili 5,8 milijuna maraka ako nemaju dokumente

Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana sukladno zakonu i važećim propisima, naglašava se u priopćenju.

Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnja izvješća i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author