HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Pet stranaka traži ponovno brojanje svih mostarskih glasova

Predstavnici pet stranaka – SDP-a, Naše stranke, Platforme za progres, HDZ-a 1990 i Prva mostarske partije – uputili su otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice.

– Mi dolje potpisani predstavnici političkih subjekata, neovisnih kandidata, koalicija i političkih stranaka smatramo da, nakon održanih izbora u Mostaru, evidentno postoji niz problema, nepravilnosti, neregularnosti, pogrešaka, pa čak i krađe izborne volje građana Mostara – kažu u uvodu.

Ovim putem vam se obraćamo kako bismo vas, najistaknutije predstavnike međunarodne zajednice, Europske unije i veleposlanike najistaknutijih zemalja, kao dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine, Grada Mostara i svih njegovih građana obavijestili o pronalasku brojnih nepravilnosti prilikom ponovnog prebrojavanja glasova za izbore koji su konačno nakon 12 godina održani u Mostaru, dodaju.

– Naime, gotovo na svakom biračkom mjestu na kojem se vrši ponovno prebrojavanje glasova u Centru za brojanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH primijećena su ogromna odstupanja u odnosu na neslužbeno utvrđene rezultate. Alarmantna je činjenica da se na svakom biračkom mjestu, po izvještajima naših promatrača, pronalaze glasački listići koji su pripisani jednom političkom subjektu, a u stvari pripadaju našim kandidatima, strankama, koalicijama i političkim subjektima. Više je nego očigledno da se u određenim slučajevima radi o svjesnoj zlouporabi izbornog procesa i svjesnom pokušaju izborne krađe kako bi se prekrojila stvarna izborna volja građana Mostara – kažu oni.

Posebno ističemo da su u pojedinim slučajevima izrazito male razlike u broju glasova koji odlučuju o tome koji će politički subjekt osvojiti vijećničke mandate. Tako, primjerice, u jednom izbornom području samo jedan jedini glas presuđuje tko će osvojiti mandate.

– Također, u drugom izbornom području drugačija raspodjela samo stotinjak glasova može dramatično promijeniti raspodjelu mandata. Zbog toga vas ovom prilikom, kao predstavnike demokratskih zemalja i institucija, molimo da izvršite svoj neosporni demokratski autoritet i utjecaj kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo odluku da se u Mostaru izvrši ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za političke stranke i kandidate na gradskoj, ali i na svim područnim izbornim listama.

Smatramo da bi zbog ovih dramatičnih činjenica Središnje izborno povjerenstvo BiH moralo po službenoj dužnosti donijeti takvu odluku.
Samo na taj način moći ćemo svi zajedno zaključiti da je izborni proces u Mostaru završio na način da je ispoštovana volja građana Mostara koji bi tako konačno dobili legalne i legitimne predstavnike u Gradskom vijeću Grada Mostara – kažu oni.

Pismo je otišlo na adrese Ureda visokog predstavnika u BiH, Izaslanstva Europske unije u BiH, Misije OESS-a u BiH, veleposlanstvima SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Republike Francuske, Njemačke, Italije, Švedske, Norveške, ali i SIP-a BiH.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author